Περίπου τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του Covid-19 της AstraZeneca αρχίζει να μειώνεται η προστασία από τη σοβαρή ασθένεια, σύμφωνα με μελέτη που υπογραμμίζει την ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικής δόσης.
Πιο αναλυτικά, ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 2 εκατομμύρια άτομα στη Σκωτία και 42 εκατομμύρια στη Βραζιλία. Με βάση τα στοιχεία αξιολόγησαν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, συμπεριλαμβανομένων νοσηλειών και θανάτων, τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Να σημειωθεί ότι δεν ανέλυσαν τη δράση του εμβολίου έναντι της παραλλαγής Όμικρον, καθώς δεν είχε ακόμα εντοπιστεί όταν «έτρεχε» η μελέτη.
«Εντοπίσαμε φθίνουσα προστασία από τα εμβόλια κατά των εισαγωγών και των θανάτων στα νοσοκομεία Covid-19 τόσο στη Σκωτία όσο και στη Βραζιλία», ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet τη Δευτέρα. Όπως σημείωσαν, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου στα άτομα που έχουν έχουν εμβολιαστεί αρχικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, η καθηγήτρια φαρμακευτικής ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, Πένυ Γουάρντ, σημείωσε ότι δίνουν μια «μάλλον ανησυχητική εντύπωση με την πρώτη ματιά». Δείχνει επίσης ότι υπάρχει διατηρείται η «αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη νοσηλείας και θανάτου από Covid τουλάχιστον 50% σε όλη την περίοδο της μελέτης».
Στο μεταξύ αυξάνονται τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι θα χρειαστούν τρεις δόσεις από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια στον κόσμο για να παραχθούν αρκετά αντισώματα κατά της Όμικρον. Ωστόσο, τα αντισώματα αποτελούν μόνο ένα μέρος της ανοσοποιητικής άμυνας ενός ατόμου, με τα Τ-κύτταρα να παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση του πόσο αποτελεσματική είναι η τρέχουσα γενιά εμβολίων κατά του νέου στελέχους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca , Πασκάλ Σοριό, είχε υποστηρίξει τον περασμένο μήνα ότι το εμβόλιο της εταιρείας θα μπορούσε να είναι ο λόγος που το Ηνωμένο Βασίλειο τα πήγαινε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη με τις νοσηλείες Covid εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιο αργά αναπτυσσόμενη απόκριση των Τ-κυττάρων μπορεί να σημαίνει ότι το εμβόλιο παρείχε πιο ανθεκτική ανοσία στους ηλικιωμένους, αν και, είπε ότι, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να στοιχειοθετηθεί κάτι τέτοιο.
naftemporiki.gr