Skip to main content

«Όχι στο lockdown, ναι στον εμβολιασμό» – Οι δείκτες πιέζουν το σύστημα Υγείας

Η πανδημία πιέζει το σύστημα Υγείας της χώρας, με τις ΜΕΘ να γεμίζουν, ενώ κάθε μέρα 90-100 ασθενείς χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη, αλλά και γιατροί δεν προκρίνουν ένα νέο lockdown, επιμένοντας στην ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών. Εν τω μεταξύ, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί για τον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο καλώντας τα κράτη μέλη να λάβουν «επειγόντως» μέτρα.

Ο  γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τόνισε πως «η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός και όχι το lockdown».

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως χθες, Τετάρτη, κλείστηκαν 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έκλεισαν ραντεβού για τρίτη δόση. 

Εκτίμησε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει και χαρακτήρισε διαχειρίσιμη την κατάσταση. «Αυτή την στιγμή υπάρχει μια δυναμική στην πανδημία αλλά σε λίγο θα υπάρχει επιπέδωση», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπογράμμισε πως «προσπαθούμε να μείνουμε πιστοί στη στρατηγική μας να είμαστε ανοιχτοί και όποιες παρεμβάσεις λαμβάνονται, θα αφορούν τους ανεμβολίαστους». Ο ίδιος προανήγγειλε πως από το τέλος της εβδομάδας ξεκινά η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Ε. Γιαμαρέλλου: Κίνηση απελπισίας το lockdown

«Δεν το θέλουμε το lockdown, είναι μια κίνηση απελπισίας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Ελένη Γιαμαρέλλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παθολογίας.

Η κ. Γιαμαρέλλου επέμεινε στην αναγκαιότητα εφαρμογής των μέτρων «για να γλιτώσουμε το lockdown». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στη χρήση μάσκας, που όπως με τους εμβολιασμούς και την κόπωση ύστερα από δυο χρόνια έχουμε ξεχάσει.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς η καθηγήτρια τόνισε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι και να κάνουν την τρίτη δόση όσοι έχουν εμβολιαστεί με τις δυο δόσεις.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊώαννου εκτίμησε ότι και την επόμενη εβδομάδα τα νούμερα θα είναι εξίσου πιεστικά. Επανέλαβε την ανάγκη να αυξηθεί η εμβολιαστιακή κάλυψη αλλά την τήρηση των μέτρων όπως μάσκες και αποστάσεις.

Μάλιστα τόνισε πως δεν θα έχει το lockdown αποτέλεσμα, αν όταν βγούμε από αυτό δεν τηρούμε τα μέτρα. «Έαν σήμερα γινόταν lockdown για μια βδομάδα, δέκα ημέρες και μετά από δέκα ημέρες συμπεριφερόμασταν όπως σήμερα θα είχαμε κανένα αποτέλεσμα;», κατέληξε ο πρύτανης.

naftemporiki.gr