Skip to main content

Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Το μήνυμα του πρύτανη του ΕΚΠΑ

Στις γυναικοκτονίες που έχουν συγκλονίσει τον τελευταίο χρόνο επανειλημμένα την κοινή γνώμη αναφέρεται ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, με αφορμή την Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ο καθηγητής υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερες πράξεις και λιγότερες διακηρύξεις για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, του σεξισμού και της έμφυλης βίας. Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμά του για την ημέρα: 

«Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Δυστυχώς, αυτή η ημέρα έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου οι γυναικοκτονίες έχουν συγκλονίσει επανειλημμένα την κοινή γνώμη.

Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, σε μια ιδιαίτερα συμβολική αλλά και τόσο ουσιαστική εκδήλωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου μας και του Τμήματος Φαρμακευτικής τιμήσαμε τη μνήμη της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου.

Η Γαρυφαλλιά Ψαρράκου, 26 ετών, φαρμακοποιός από το Βέλο Κορινθίας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έπεσε θύμα γυναικοκτονίας τον Ιούλιο του 2021.

Η οδύνη όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ήταν και παραμένει μεγάλη για τον αδόκητο χαμό, για τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, καθώς και όλων των γυναικών που αποτέλεσαν θύματα βίας. Το θέμα αυτό, και τα σχετικά ζητήματα που εγείρονται, απαιτούν, θεσμικά, πράξεις και, λιγότερο, διακηρύξεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που στα Πανεπιστήμια έχουν ήδη συγκροτηθεί οι Επιτροπές Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) με στόχο την εφαρμογή των πολιτικών έμφυλης ισότητας και την άρση των έμφυλων στερεοτύπων, των ανισοτήτων, του σεξισμού και της έμφυλης βίας.

Το Πανεπιστήμιο, ως βασικός φορέας προόδου και ανάπτυξης οφείλει να είναι πρωτοπόρο στις δράσεις για την αποκατάσταση της ισότητας και για την εξάλειψη αρνητικών αντιλήψεων και στερεοτύπων έναντι οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας.

Σταθερή βούληση της Διοίκησης του Ιδρύματος είναι οι κανονισμοί, τα καταστατικά και κάθε επίσημο κείμενο που σχετίζεται με το θεσμικό, λειτουργικό και οργανωτικό πλαίσιο του Πανεπιστημίου Αθηνών να συνάδουν ―αυτονόητα― με τις αρχές της καταπολέμησης των διακρίσεων.

Επίσης, σταθερή και ισχυρή είναι η βούληση της Διοίκησης του Ιδρύματος να υπάρχει μηδενική ανοχή και αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των διακρίσεων και των μορφών βίας.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένας θεσμός με ιστορία και απτή προσφορά 184 ετών. Είναι, όμως, παράλληλα, μια κοινότητα, είμαστε, όλοι μας μέλη μια κοινότητας που συγκροτούν τη «Universitas». Οι δεσμοί που μάς συνδέουν στηρίζονται στην ελευθερία του λόγου και της διακίνησης των ιδεών, στην αποδοχή του Άλλου, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην αρχή της πλειοψηφίας και στο σεβασμό της μειοψηφίας. Αυτές οι ακατάλυτες αρχές, μαζί βεβαίως με όλα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, συγκροτούν το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να αναπτύσσεται κάθε πολιτική του Ιδρύματος.

Είναι, όμως, παράλληλα, και οι αρχές που πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε και στην κοινωνία με κάθε πρόσφορο μέσο, έτσι ώστε η εφαρμογή των πολιτικών ισότητας να οδηγήσει επί της ουσίας στην άρση των στερεοτύπων, των κάθε είδους ανισοτήτων, του σεξισμού και της βίας.

Όλες και όλοι μαζί είμαστε μαζί για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των αντιστοίχων θεμάτων που ανακύπτουν».