Αύριο, και ανάλογα με τα κενά στο σύστημα υγείας, θα ξεκινήσει η διαδικασία επίταξης ιδιωτών γιατρών, όπως γνωστοποίησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Στο μεταξύ η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας της χώρας φέρνει διάφορα μέτρα στο τραπέζι, με την κυβέρνηση να εξετάζει την αυστηροποίηση των μέτρων που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Σχολιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι παρά τα περισσότερα κρούσματα που έχουμε φέτος, έχουμε λιγότερες νοσηλείες σε σχέση με πέρσι που είχαμε πολύ λιγότερα κρούσματα.
«Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας και ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι το αποτελεσματικότερο όπλο που έχουμε απέναντι στον ιό, ιδίως απέναντι στη σοβαρή νόσηση», δήλωσε βάζοντας στο επίκεντρο των πιθανών μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση τους ανεμβολίαστους, και κυρίως τους ανεμβολίαστους που είναι από 60 ετών και πάνω καθώς κινδυνεύουν περισσότερο.
«Σημειακές βελτιώσεις» χωρίς παρεκκλίσεις από τη βασική φιλοσοφία
Κάτι αντίστοιχο είχε δηλώσει νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε ότι τα μέτρα που εξετάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο θα αφορούν σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς αυτοί είναι πιέζουν το ΕΣΥ. «Όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα να πάρουμε και αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, θα τα πάρουμε», σημείωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην τηλεόραση του Open.
Εξηγώντας την κατεύθυνση των περιορισμών που ετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο, και αφού ξεκαθάρισε πρώτα πως η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για «σημειακές βελτιώσεις», τονίζοντας πως δεν θα γίνουν παρεκκλίσεις από τη βασική φιλοσοφία του μοντέλου που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών την Τετάρτη «συζητάμε μόνο σημειακές αλλαγές και οτιδήποτε μπορεί να ενθαρρύνει την εμβολιαστική κάλυψη της 1ης και της 3ης δόσης», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν έχει γίνει λόγος για περιορισμό των ελευθεριών για τους εμβολιασμένους. «Δεν συζητάμε κανενός είδους lockdown. Αποδίδουμε έμφαση στον εμβολιασμό και με την 3η δόση», τόνισε.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές πως τα οριζόντια μέτρα είναι εκτός συζήτησης, με τον Ακη Σκέρτσο να εκτιμά ότι πρακτικά το lockdown θα ήταν απολύτως ατελέσφορο σήμερα.
«Πλήρως εμβολιασμένοι είναι όσοι έχουν κάνει και την τρίτη δόση»
Παράλληλα, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, και χωρίς να κάνει λόγο για υποχρεωτικότητα στην ενισχυτική δόση ο κ. Οικονόμου τόνισε, ωστόσο, ότι πλήρως εμβολιασμένοι είναι όσοι έχουν κάνει και την τρίτη δόση, την οποία συνέδεσε με τη συζήτηση περί «έγκυρου» υγειονομικού πιστοποιητικού.
«Ζητούμενο και στην Ευρώπη είναι αν το πιστοποιητικό νόσησης θα συνδέεται με το αν έχεις κάνει 3η δόση. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε εξελίξεις για αυτό. Πλήρως εμβολιασμένοι είναι όσοι έχουν κάνει και την 3η δόση. Έτσι θα μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση όπου έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι και να έχει ασφάλεια έναντι του ιού. Είναι σημαντικό να κάνουμε την 3η δόση», είπε.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:
Υποχρεωτική η ενισχυτική δόση
Η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα ότι εξετάζει την υποχρεωτικότητα της ενισχυτικής δόσης. Σύμφωνα με τον ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάση Κοντογεώργη, έχει πέσει στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης για τους άνω των 65 ετών.
«Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση του κ. Σκέρτσου, ο οποίος δήλωσε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο εισόδου σε κλειστούς χώρους μόνο με την τρίτη δόση. «Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Σκέρτσο, πρέπει να απευθυνθούμε πιο στοχευμένα στους πολίτες άνω των 60 ετών. «Εμείς θέλουμε να εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός όμως το πρόβλημα στη χώρα μας, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, εντοπίζεται κυρίως στο 20% των πολιτών άνω των 60, είναι περίπου 580.000 συμπολίτες μας, που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Διότι αυτοί είναι με βάση όλα τα δεδομένα νοσηλειών, ΜΕΘ και θανάτων οι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό ασθενείς», είπε.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι δεν προβλέπεται υποχρεωτικότητα για την τρίτη δόση, αλλά αυτό που συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι, αφού παρέλθει ένα χρονικό διάστημα να λήγει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν όμως μετά από ένα διάστημα, να υποστεί περιορισμούς ένας εμβολιασμένος που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση.
Περισσότερα τεστ για τους ανεμβολίαστους
Είναι πιθανό να ζητηθούν περισσότερα τεστ από τους ανεμβολίαστους πολίτες, γνωστοποίησε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, παραπέμποντας στις εισηγήσεις της επιτροπής των Ειδικών που συνεδριάζουν Τρίτη ή Τετάρτη.
Διπλή μάσκα στα μέσα μεταφοράς
Ένα θέμα που σταθερά κατά τη διάρκεια της πανδημίας απασχολεί τους ειδικούς είναι ο συνωστισμός που παρατηρείται σε κάποιους χώρους, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη,υπάρχουν σκέψεις να υπάρχει η χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΜ. Ο ίδιος τόνισε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όσους χώρους υπάρχει συνωστισμός. «Για τα ΜΜΜ, η σκέψη για τη διπλή μάσκα είναι στην επιτροπή των ειδικών και θα συζητηθεί αυτή τη βδομάδα», συμπλήρωσε.
Είσοδος με τεστ για ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ
Όπως είχε γνωστοποιήσει ο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι πολίτες να μπαίνουν με rapid test στα σούπερ μάρκετ. Ο ίδιος είχε σημειώσει ότι το μέτρο παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες. Ωστόσο, σχολιάζοντας την την πιθανότητα εφαρμογής του, η κ. Γκάγκα είπε πως «με την έννοια να μην κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι εμβολιασμένοι και ο ίδιος από άλλους που είναι ανεμβολίαστοι, μπορεί να υπάρξει τέτοιο μέτρο».
Μείωση της χωρητικότητας σε εστίαση και ψυχαγωγία
Από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου έχει επανέλθει το μέτρο περιορισμού των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες…), επιτρέποντας ένα άτομο ανά 9 τ.μ.
Με βάση το ίδιο σκεπτικό, εξετάζεται να επεκταθεί ο περιορισμός και σε άλλα καταστήματα υψηλής συγκέντρωσης κόσμου.