Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει αναγκάσει σε βήματα προς τα πίσω και αναθεώρηση της κατάστασης αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με την Αυστρία να κάνει ένα τολμηρό βήμα θέτοντας σε lockdown τους ανεμβολίαστους πολίτες και την Ολλανδία να προχωράει σε μερικό lockdown για όλους τους πολίτες της χώρας.
Άλλες χώρες εξετάζουν μικρότερα βήματα, όπως η αύξηση της πίεσης στους ανεμβολίαστους και η υποχρεωτικότητα της ενισχυτικής δόσης.
Τα μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η χώρα μας καθώς αυξάνονται συνεχώς οι θάνατοι και ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως θα πάρει όποια μέτρα χρειαστεί, αποκλείοντας, ωστόσο, το ενδεχόμενο ενός οριζόντιου lockdown.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επανέλαβαν χθες (14/11) ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης τα οριζόντια μέτρα, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να αφήνει χώρο μόνο για μικρές σημειακές παρεμβάσεις και τον Ακη Σκέρτσο να εκτιμά ότι πρακτικά το lockdown θα ήταν απολύτως ατελέσφορο σήμερα. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει αποκλείσει επανειλημμένως το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Τα μέτρα που εξετάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο θα αφορούν σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού καθώς αυτοί είναι πιέζουν το ΕΣΥ, εξήγησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα να πάρουμε και αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, θα τα πάρουμε», σημείωσε ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του Open. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα μέτρα δεν θα είναι τιμωρητικά αλλά προστατευτικά.
Να σημειωθεί επίσης ότι αν δεν καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνει η επίταξη ιδιωτών. Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, σήμερα ή αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής προσέλευσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστράτευση, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:
Υποχρεωτική η ενισχυτική δόση
Η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα ότι εξετάζει την υποχρεωτικότητα της ενισχυτικής δόσης. Σύμφωνα με τον ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάση Κοντογεώργη, έχει πέσει στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης για τους άνω των 65 ετών.
«Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση του κ. Σκέρτσου, ο οποίος δήλωσε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο εισόδου σε κλειστούς χώρους μόνο με την τρίτη δόση. «Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Σκέρτσο, πρέπει να απευθυνθούμε πιο στοχευμένα στους πολίτες άνω των 60 ετών. «Εμείς θέλουμε να εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός όμως το πρόβλημα στη χώρα μας, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, εντοπίζεται κυρίως στο 20% των πολιτών άνω των 60, είναι περίπου 580.000 συμπολίτες μας, που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Διότι αυτοί είναι με βάση όλα τα δεδομένα νοσηλειών, ΜΕΘ και θανάτων οι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό ασθενείς», είπε.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι δεν προβλέπεται υποχρεωτικότητα για την τρίτη δόση, αλλά αυτό που συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι, αφού παρέλθει ένα χρονικό διάστημα να λήγει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν όμως μετά από ένα διάστημα, να υποστεί περιορισμούς ένας εμβολιασμένος που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση.
Περισσότερα τεστ για τους ανεμβολίαστους
Είναι πιθανό να ζητηθούν περισσότερα τεστ από τους ανεμβολίαστους πολίτες, γνωστοποίησε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, παραπέμποντας στις εισηγήσεις της επιτροπής των Ειδικών που συνεδριάζουν Τρίτη ή Τετάρτη.
Διπλή μάσκα στα μέσα μεταφοράς
Ένα θέμα που σταθερά κατά τη διάρκεια της πανδημίας απασχολεί τους ειδικούς είναι ο συνωστισμός που παρατηρείται σε κάποιους χώρους, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη,υπάρχουν σκέψεις να υπάρχει η χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΜ. Ο ίδιος τόνισε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όσους χώρους υπάρχει συνωστισμός. «Για τα ΜΜΜ, η σκέψη για τη διπλή μάσκα είναι στην επιτροπή των ειδικών και θα συζητηθεί αυτή τη βδομάδα», συμπλήρωσε.
Είσοδος με τεστ για ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ
Όπως είχε γνωστοποιήσει ο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι πολίτες να μπαίνουν με rapid test στα σούπερ μάρκετ. Ο ίδιος είχε σημειώσει ότι το μέτρο παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες. Ωστόσο, σχολιάζοντας την την πιθανότητα εφαρμογής του, η κ. Γκάγκα είπε πως «με την έννοια να μην κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι εμβολιασμένοι και ο ίδιος από άλλους που είναι ανεμβολίαστοι, μπορεί να υπάρξει τέτοιο μέτρο».
Μείωση της χωρητικότητας σε εστίαση και ψυχαγωγία
Από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου έχει επανέλθει το μέτρο περιορισμού των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες…), επιτρέποντας ένα άτομο ανά 9 τ.μ.
Με βάση το ίδιο σκεπτικό, εξετάζεται να επεκταθεί ο περιορισμός και σε άλλα καταστήματα υψηλής συγκέντρωσης κόσμου.