Skip to main content

Σε οριακή κατάσταση το ΕΣΥ- Στον αγώνα και οι ιδιωτικές κλινικές

Σε υψηλούς αριθμούς εδραιώνονται τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα μας, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας καθώς αυξάνονται παράλληλα οι επιδημιολογικοί δείκτες που αφορούν τον αριθμό των νοσηλειών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και των θανάτων ασθενών με Covid-19.

Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 7.105 κρούσματα σε 351.554 τεστ (προχθές 8.613 σε 636.213 τεστ), με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 2,02% και το σύνολο των κρουσμάτων στα 808.297.  Οι ασθενείς στις ΜΕΘ αυξάνονται, με 489 άτομα να νοσηλεύονται διασωληνωμένα, ενώ άλλα 429 εισήχθησαν στα νοσοκομεία. Επίσης, τραγικός είναι και πάλι ο απολογισμός των νεκρών, με 70 ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 16.493.

Παράλληλα, αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για την ασφυκτική κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας που δοκιμάζεται αυτή την περίοδο, με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Γιώργο Μπουλμπασάκο να αναφέρει πως «είμαστε στο παρά πέντε για να καταρρεύσει όλο το σύστημα», και τον πρόεδρο Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας Νίκο Χαφτούρα να δηλώνει ότι «φτάσαμε σε ένα πόλεμο δίχως στρατιώτες και δίχως πολεμοφόδια».

Να σημειωθεί ότι μερίδα των ιατρών ζητά άμεσες επιτάξεις υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που δεν απέκλεισε ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει και επίταξη γιατρών, αν χρειαστεί, για να ενισχύσει το ιατρικό προσωπικό και να πάρει όλα τα μέτρα που έχουν και κόστος.

Ορισμένοι ιατροί ζητούν επίσης τον υποχρεωτικό εμβολιασμό προκειμένου να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ, κάτι που δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι.

Συνδρομή από τις ιδιωτικές κλινικές 

Προς την ανακούφιση της πίεσης αναμένεται να λειτουργήσει η διαβεβαίωση από την πλευρά των ιδιωτικών κλινικών ότι  θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική, όσο και σε όλες τις άλλες Περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο.

Επιπλέον, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές κλινικές.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές, στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικά.

Συγκεκριμένα, όπως γίνεται γνωστό στην ίδια ανακοίνωση, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στην Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω από 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία έχουν ήδη διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.

Πού οφείλεται η έξαρση

Στο μεταξύ στο βαθύ κόκκινο μπήκαν 24 περιοχές της χώρας. Πρόκειται για τις εξής περιοχές: Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Άγιον Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Καβάλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα, Φθιώτιδα, Λέσβος και Θάσος, ενώ στο πορτοκαλί ανέβηκαν βόρειος και νότιος τομέας της Αθήνας, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Άρτα.

Παράλληλα, η έξαρση της πανδημίας ρίχνει «στο τραπέζι» την εξέταση νέων μέτρων από το κυβερνητικό επιτελείο, τα οποία προσανατολίζονται προς τους ανεμβολίαστους και τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί οριζόντια μέτρα ούτε περιορισμό των εμβολιασμένων πολιτών.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στη χώρα, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη να «σφίξουν» τα μέτρα και να μπει «φρένο» στον συνωστισμό σε σουπερ μάρκετ και σε σχολεία. Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, τόνισε επίσης την ανάγκη να φορούν μάσκα όλοι ανεξαιρέτως.

Επιχειρώντας, από την πλευρά του, να ερμηνεύσει τους λόγους που οδήγησαν στην ευρεία διασπορά του κορωνοϊού ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, ανέφερε μεταξύ άλλων, την συμβολή στην μετάδοση του Covid-19 των εμβολιασμένων ασθενών που δεν κάνουν τακτικά τεστ, αλλά και των ομάδων πληθυσμού που δεν υποχρεούνται να κάνουν τακτικά self ή rapid test, όπως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και οι μαθητές.

naftemporiki.gr