Απόλυτος ότι ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου επήλθε μετά από ισχαιμικό επεισόδιο, το οποίο προκάλεσαν τα χτυπήματα που δέχτηκε έξω από το κοσμηματοπωλείο, εμφανίστηκε ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας.
Στην κατάθεσή του, ανέφερε ότι ο θανών «δεν είχε κάποιο ιατρικό πρόβλημα συνεπεία του οποίου θα μπορούσε να επέλθει ο θάνατος του 33χρονου», καταρρίπτοντας έτσι την υπερασπιστική γραμμή.
Όπως υποστήριξε ο μάρτυρας: «Είχε πολλά σημεία εξόδου. Είχε βαθιές εκδορές, τραύματα στα χέρια, στο κεφάλι. Εκδορές και τραύματα που με όποιο μηχανισμό και αν έγιναν, είναι τραύματα που μερικά από αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να βγει αίμα. Η ιατροδικαστική διερεύνηση έχει σαν στόχο να συνδυάσει τα αντικειμενικά ευρήματα με την αιτία θανάτου».
Εισαγγελέας: Αν κάποιος πάσχει από καρδιακά νοσήματα, θα φαίνεται από την έκθεση;
Μάρτυρας: Βεβαίως.
Εισαγγελέας: Δεν είχε προβλήματα καρδιάς. Η λιπώδης εμφάνιση του ήπατος μπορεί να έχει σχέση με την ρήξη μυοκαρδίου;
Μάρτυρας: Όχι. Στα 22 χρόνια ποτέ δεν έχουμε θεωρήσει ότι είναι αιτία θανάτου.
Η κατάθεση φίλης
Νωρίτερα, στο δικαστήριο κατέθεσε φίλη του Ζακ Κωστοπουλου, η οποία συνομιλούσε τηλεφωνικά μαζί του λίγη ώρα πριν δεχθεί επίθεση στην οδό Γλάδστωνος.
«Για το γεγονός καθαυτό δεν ήμουν καν στην Αθήνα. Λίγες ώρες πριν, μου είχε τηλεφωνήσει και μιλούσαμε περί ανέμων και υδάτων, αλλά άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι ήθελε να φαίνεται ότι μιλούσε. Μου είπε ότι περίμενε έναν φίλο του, του είπα να κλείσουμε δύο φορές και μετά μου είπε “σε παρακαλώ, μην κλείσεις το τηλέφωνο”. Του είπα να γυρίσει σπίτι, γιατί πολλές φορές είχε δεχθεί μπούλινγκ και φοβήθηκε. Τον άκουσα να λέει σε κάποιον: “Κύριε, μπορώ να σας ρωτήσω κάτι;” και έκλεισε το τηλέφωνο και δεν με ξαναπήρε. Τον κάλεσα αργότερα, αλλά ήταν κλειστό και θεώρησα ότι του είχαν κλείσει το τηλέφωνο. Είχαμε μόνο μια διαφωνία γιατί ήπιε το βράδυ δύο μπύρες. Εγώ θυμάμαι τον τρόμο που είχε στη φωνή του» περιέγραψε η μάρτυρας.
Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις της υπεράσπισης, η μάρτυρας, εκπαιδευτικός, τόνισε οτι ο Ζακ Κωστοπουλος δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας.
«Είμαι κάθετη για αυτό. Ανησυχούσα για την υγεία του, όπως για όλο τον κόσμο. Δεν ήταν ότι ο Ζαχαρίας δεν ήταν καλά. Δεν θέλω ο δικός μου χαρακτήρας να οδηγήσει στο να βγει λάθος εντύπωση».
Ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης ανέφερε στη μάρτυρα: «Αλλάζετε όλη την κατάθεσή σας σε σχέση με την υγεία του Ζακ» είπε, ζητώντας από την πολιτική αγωγή να προσκομίσει στο δικαστήριο τον πλήρη ιατρικό φάκελο του θανόντος.
Αντιπαράθεση ιατροδικαστή – συνηγόρων υπεράσπισης
Στο μεταξύ, έντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε μεταξυ του ιατροδικαστή Νίκου Καλόγρηα και των συνηγόρων υπεράσπισης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων, ο μάρτυρας σχολίασε: «Ως ιατροδικαστής νιώθω σαν να πρέπει να απολογηθώ για τα ευρήματα της ιατροδικαστικής. Εμείς κάνουμε ο καθένας 1.000 νεκροτομές και κάνουμε τη δουλειά μας. Αν πρέπει να απολογηθώ… Έχω τη διάθεση να σας απαντήσω, αρκεί να μπορώ».
Η τοποθέτηση του μάρτυρα ότι δεν μπορεί να κρίνει ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στην πυροδότηση του μηχανισμού στρες, έφερε περισσότερες ερωτήσεις, με συνήγορο να προκαλεί τον έντονο εκνευρισμό του ιατροδικαστή.
Μάρτυρας: Δεν μπορούμε να ποσοστοποιήσουμε ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στο αποτέλεσμα.
Συνηγορος: Υπάρχουν έξι άνθρωποι που δικάζονται από αυτά που είπατε εσείς.
Μάρτυρας: Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Να ανακαλέσετε αυτό που είπατε. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, όπως κάνουμε κάθε μέρα σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι δυνατόν να είναι κατηγορούμενοι από εμένα; Ποτέ δεν έχω ξανακουσει στα είκοσι δύο χρόνια ότι ο ιατροδικαστής που κάνει τη δουλειά του κάνει κατηγορουμένους. Δημιουργεί εντυπώσεις και σε αυτούς τους ανθρώπους. Με προσβάλλατε. Έχω δικαίωμα… Και έχω και θυμό. Είναι δυνατόν να λέτε ότι ο ιατροδικαστής τούς κατέστησε κατηγορουμένους;
Πολιτική Αγωγή: Οι πράξεις τους τους κατέστησαν κατηγορουμένους.
Το δικαστήριο διέκοψε μετά από σχετικό αίτημα και του μάρτυρα για να πέσουν οι τόνοι.
naftemporiki.gr