Skip to main content

Handelsblatt: Συμβιβασμός Γαλλίας – Γερμανίας για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, Γερμανία και Γαλλία φαίνεται να καταλήγουν σε συμβιβασμό για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Επικαλούμενη ένα ανεπίσημο κείμενο τεσσάρων σελίδων, στο οποίο φέρονται να έχουν καταλήξει οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Όλαφ Σολτς και Μπρούνο Λεμέρ, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εκτιμά ότι «οι δύο μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης υπερβαίνουν διαφορές που φάνταζαν αγεφύρωτες».

Όπως αναφέρεται, η Γαλλία επέμενε να αποκτήσουν οι 19 χώρες της Ευρωζώνης δικό τους προϋπολογισμό, τον οποίο θα διευθύνουν, θα χρηματοδοτούν και θα δαπανούν ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα κράτη-κράτη μέλη της Ε.Ε.. Αντιθέτως η Γερμανία απαιτούσε να θεσπιστεί προϋπολογισμός της Ευρωζώνης ως τμήμα του προϋπολογισμού της Ε.Ε.. Αυτό είχε προτείνει η Κομισιόν, ενώ το ίδιο είχε αποφασίσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την Handelsblatt «ο συμβιβασμός έγκειται στο ότι απλά θα γίνουν και τα δύο: από τη μία πλευρά ο προϋπολογισμός θα αποτελεί τμήμα του προϋπολογισμού της Ε.Ε., κατά τα συμπεφωνημένα». Από την άλλη πλευρά τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα καταβάλλουν «σε τακτική βάση συνεισφορές στον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης στη βάση διακρατικών συμφωνιών», σύμφωνα με το σημείωμα. Τα έσοδα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα μπορούσαν να προέρχονται από τον σχεδιαζόμενο φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

«Το Βερολίνο επιμένει: μόνο έναντι μεταρρυθμίσεων ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης» γράφει από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Σύμφωνα με την εφημερίδα «η θέσπιση ιδιαίτερου προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη θα πρέπει να αποτελεί πρωτίστως μία ανταμοιβή για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Κατά το γαλλο-γερμανικό σημείωμα, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή της εφημερίδας, «τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης θα εκταμιεύονται μόνο όταν έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον το υπουργείο (Οικονομικών) απαιτεί συγχρηματοδότηση. Εάν δηλαδή ένα κράτος-μέλος λαμβάνει επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, πρέπει να συνεισφέρει και ίδιους πόρους».

Όπως επισημαίνεται, το σημείωμα «αποτελεί βάση όχι μόνο για περαιτέρω γαλλο-γερμανικές διαβουλεύσεις, αλλά και για τη σχετική συζήτηση στα πλαίσια του Eurogroup. Επικαλούμενο τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Eυρωζώνης, τον περασμένο Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι στόχος ενός ενιαίου προϋπολογισμού είναι η προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της συνοχής στην Eυρωζώνη».