Skip to main content

Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Το πρόβλημα της βίας ξεκινά από την πτώση

«Το πρόβλημα της βίας ξεκινά από την πτώση. Είναι σύμπτωμα της μεταπτωτικής ανθρώπινης κατάστασης, το οποίο παρουσιάζεται όταν ο Αδάμ και η Εύα αλληλοκατηγορούνται, όταν καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους», επισημαίνει σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή την έξαρση της βίας σε πολλούς χώρους της κοινωνικής ζωής.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, η ΔΙΣ τονίζει ότι «Όλη η ποιμαντική της Εκκλησίας στηρίζεται στα λόγια του Αποστόλου Παύλου ‘’ουκ ένι άρσεν και θήλυ” (Γαλ. 3:23).

Αλλά επειδή η μεταμόρφωση του κόσμου είναι ένα εσχατολογικό γεγονός, πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε στον περιορισμό και, ει δυνατόν, στην εξάλειψη τέτοιων φαινομένων, λειτουργώντας κυρίως προληπτικά.

Και εδώ είναι πρώτιστα ευθύνη του Κράτους να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει γι’ αυτόν τον σκοπό».

Αναλυτικά, το ανακοινωθέν:

Με αφορμή την έξαρση της βίας σε πολλούς χώρους της κοινωνικής ζωής, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την συνεδρίασή Της της 3ης Νοεμβρίου 2021, γνωρίζει σε όλους τα εξής:

Το πρόβλημα της βίας ξεκινά από την πτώση. Είναι σύμπτωμα της μεταπτωτικής ανθρώπινης κατάστασης, το οποίο παρουσιάζεται όταν ο Αδάμ και η Εύα αλληλοκατηγορούνται, όταν καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους.

Για την θεολογία, η βία σχετίζεται με την άρνηση ανάληψης ευθύνης. Έκτοτε και μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα πάσχει από επιμέρους φαινόμενα γυναικοκτονίας και ανδροκτονίας – εν τέλει, ανθρωποκτονίας.

Από την ορθόδοξη πλευρά, όμως, η Ενανθρώπηση του Κυρίου, ο Σταυρικός του θάνατος είναι η κάθετη άρνηση της λύσης της βίας διά της βίας.

Όλη η ποιμαντική της Εκκλησίας στηρίζεται στα λόγια του Αποστόλου Παύλου «ουκ ένι άρσεν και θήλυ» (Γαλ 3:23).

Αλλά επειδή η μεταμόρφωση του κόσμου είναι ένα εσχατολογικό γεγονός, πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε στον περιορισμό και, ει δυνατόν, στην εξάλειψη τέτοιων φαινομένων, λειτουργώντας κυρίως προληπτικά.

Και εδώ είναι πρώτιστα ευθύνη του Κράτους να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η Εκκλησία, από την πλευρά της, θα ενεργήσει μέσω της ποιμαντικής Της ευθύνης στοχεύοντας ταυτόχρονα και προς την πρόληψη και εξάλειψη κάθε είδους εμφάνισης της βίας και εντός των κόλπων Της.

Είμαστε βέβαιοι ότι και η έντιμη Πολιτεία εργάζεται και θα εργαστεί ακόμη περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ιερά Σύνοδος, όμως, προτρέπει όσους υφίστανται την κάθε είδους βία, να ενημερώνουν την Πολιτεία, και το Κράτος να νομοθετήσει ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο για την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων οργάνων του, προτού φθάσει το απευκταίο.