Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η μεταφορά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω 375 πολιτών διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι επέβαιναν σε υπό τουρκική σημαία πλοίο, που έπλεε επί μέρες σε διεθνή ύδατα, μετά από βλάβη της μηχανής του στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κρήτης.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, το φορτηγό πλοίο αγκυροβόλησε, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με τη συνδρομή Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, πλησίον του λιμένα της Κω. Στη συνέχεια, οι επιβαίνοντες του μεταφέρθηκαν από το ΠΑΘ στο λιμάνι, όπου αποβιβάστηκαν με ασφάλεια.
Μία 50χρονη αλλοδαπή εκ των επιβαινόντων, η οποία έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, παρελήφθη από ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και μεταφέρθηκε στην Κάρπαθο, όπου διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών. Η εν λόγω γυναίκα εξήλθε από Νοσοκομείο αυθημερόν και κρατείται από την τοπική λιμενική Αρχή. Παράλληλα, άλλοι έξι επιβαίνοντες έχουν κρατηθεί για ανάκριση.
Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετείχαν δύο Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης, δύο περιπολικά σκάφη και δύο ναυαγοσωστικά σκάφη του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.
Το υπουργείο Μετανάστευσης
Στο ΚΥΤ της Κω οι εκατοντάδες αυτοί αλλοδαποί έχουν ήδη τοποθετηθεί σε οικίσκους, προχωρά η διαδικασία καταγραφής βουλήσεως ασύλου και μετά θα παραμείνουν σε καραντίνα για ένα χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η παραμονή στο ΚΥΤ της Κω «θα είναι προσωρινή, καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση».
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε πως «η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους. Θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό του ΚΥΤ που εργάστηκε άοκνα κατά τη διάρκεια της νύχτας».
Σε ανάρτησή του, ο υπουργός επισήμανε πως «ακόμα ένα επιακίνδυνο και παράνομο ταξίδι από τα τουρκικά παράλια, (έμεινε) αθέατο από τις τουρκικές αρχές.
«Ειδοποιήσαμε την ΕΕ ότι η Τουρκία αρνήθηκε να πάρει πίσω το σκάφος της. Η Ελλάδα έχει διασώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία επτά χρόνια – είναι καιρός η ΕΕ να δράσει και να παράσχει επιδραστική αλληλεγγύη και να διασφαλίσει ότι η δήλωση ΕΕ/Τουρκίας θα τηρηθεί.
Αυτό ήταν ένα περιττό επικίνδυνο ταξίδι που διευκολύνεται από εγκληματικές συμμορίες. Σε αντίθεση με την Τουρκία και άλλους που αγνόησαν το πρόβλημα, η Ελλάδα εντάθηκε. Παροχή άμεσης ανθρωπιστικής υποστήριξης σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όπως κάνουμε πάντα. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να λύσει μόνη της τη μεταναστευτική κρίση» υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.