Χωρίς τη Μιανμάρ ξεκίνησε η ετήσια Σύνοδος των ηγετών της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), αφού ο στρατός του αρνήθηκε να στείλει εκπρόσωπο στην τριήμερη συνάντηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η ASEAN αποφάσισε να προσκαλέσει έναν μη πολιτικό εκπρόσωπο από τη Μιανμάρ απαγορεύοντας στον επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ να συμμετάσχει στη Σύνοδο, λόγω της αποτυχίας του να εφαρμόσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο που συμφώνησε με την ASEAN τον Απρίλιο για τον τερματισμό μιας αιματηρής πολιτικής κρίσης που προκάλεσε το πραξικόπημα.
Αποφασίζοντας να παραμερίσει τον επικεφαλής της χούντας στη Μιανμάρ, η ASEAN εξήγησε την απόφασή της αναφέροντας την αποτυχία του να λάβει μέτρα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, την έναρξη διαλόγου, την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης και την πλήρη πρόσβαση σε ειδικό απεσταλμένο στη χώρα.
Η κίνηση αποτελεί ένα σπάνιο και τολμηρό βήμα από μια περιφερειακή ομάδα, η οποία είναι γνωστό πως αποφεύγει την ανάμειξη και εμπλοκή στις υποθέσεις των μελών του.
Η ASEAN αποτελείται από το Μπρουνέι, την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Λάος, τη Μαλαισία, τη Μιανμάρ, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Η Μιανμάρ εντάχθηκε το 1997, όταν ήταν σε προηγούμενο στρατιωτικό καθεστώς.
Για την απουσία εκπροσώπου από τη Μιανμάρ στην τηλεδιάσκεψη, δεν έκαναν σχόλια ούτε ο πρόεδρος της Ένωσης ούτε ο γενικός γραμματέας του μπλοκ.
Από την έναρξη του πραξικοπήματος το Φεβρουάριο, ο στρατός της Μιανμάρ έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.000 πολίτες και έχει συλλάβει χιλιάδες, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης Assistance Association for Political Prisoners.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Al Jazeera