Skip to main content

Βελτίωση στον τομέα ανθρώπινων δικαιωμάτων αναμένουν οι ΗΠΑ από τη Σ. Αραβία

Οι ΗΠΑ αναμένουν από τη Σαουδική Αραβία να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποφυλακίζοντας μεταξύ άλλων ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων γυναικών και άλλους πολιτικούς κρατούμενους, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Τα σχόλια της εκπροσώπου ήρθαν να τονίσουν την πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να καταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα βασικό ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, τις οποίες δεσμεύτηκε από την προεκλογική του εκστρατεία να επανεκτιμήσει.

Ο Μπάιντεν παρουσίασε χθες ένα πρώτο βήμα προς μια πιο σθεναρή στάση απέναντι στο σουνιτικό βασίλειο, ανακοινώνοντας τον τερματισμό της στήριξης που προσέφερε η Ουάσινγκτον στον διεθνή συνασπισμό που πολεμά τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Σήμερα, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας παρέκαμψε μια ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου για το αν η αμερικανική κυβέρνηση θα επιβάλει κυρώσεις στο Ριάντ για τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Χαρακτηρίζοντας την δολοφονία Κασόγκι ένα «φρικτό έγκλημα», επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει μια έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με τη δολοφονία, την οποία η CIA αξιολόγησε ότι εγκρίθηκε – και πιθανώς διατάχθηκε – από τον ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο τελευταίος αρνείται ότι διέταξε την δολοφονία.

«Φυσικά, αναμένουμε από τη Σαουδική Αραβία να βελτιώσει το ιστορικό της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συνέχισε η Ψάκι. «Αυτό περιλαμβάνει την απελευθέρωση από τις σαουδαραβικές φυλακές πολιτικών κρατουμένων, όπως υποστηρικτών των δικαιωμάτων των γυναικών».

Μια από τις εξέχουσες από αυτές τις ακτιβίστριες είναι η 31χρονη Λουτζέιν αλ-Χαδλούλ, επικεφαλής μιας εκστρατείας για να επιτραπεί στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να οδηγούν, η οποία συνελήφθη το 2018.

Το Ριάντ δέχθηκε διεθνή κριτική τον Δεκέμβριο όταν, σύμφωνα με την οικογένεια της αλ-Χαδλούλ, καταδικάστηκε από δικαστήριο σε σχεδόν έξι χρόνια κάθειρξης.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η Ουάσιγνκτον «ενθαρρύνθηκε» από την αποφυλάκιση χθες στη Σαουδική Αραβία εν αναμονή της δίκης τους δύο πολιτών που έχουν σαουδαραβική και αμερικανική υπηκοότητα .

Ο Μπάντερ αλ Ιμπραχίμ, επιδημιολόγος και δημοσιογράφος, και ο Σαλάχ αλ Χαϊντάρ, σχολιαστής σε μέσα ενημέρωσης, του οποίου η μητέρα Αζίζα αλ Γιούσεφ συμμετέχει σε εκστρατεία υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, συνελήφθησαν το 2019 για κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters