Skip to main content

Νέα δίωξη σε βάρος 13 υπαλλήλων του ΥΠΕΞ για παράνομη χρηματοδότηση ΜΚΟ

Νέα ποινική δίωξη σε βάρος 13 υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς για παράνομη χρηματοδότηση που εκπόνησε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Οι εισαγγελείς κατά την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησαν μετά από παραγγελία της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, εντόπισαν δύο προγράμματα για τα οποία παρανόμως χρηματοδοτήθηκε η ΜΚΟ, με ποσό που φτάνει τα περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Τα προγράμματα είχε συγχρηματοδοτήσει η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών την χρονική περίοδο 2000 και 2001 στην περιοχή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Η ποινική δίωξη σε βάρος των 13 υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών αφορά στα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της ψευδούς βεβαίωσης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις ελέγχεται ποινικά ο νόμιμος εκπρόσωπος της ΜΚΟ.

Σημειώνεται, ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν διαβιβάσει αντίγραφα της δικογραφίας στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ευθύνης των πολιτικών τους προϊσταμένων την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι:

* Η ΜΚΟ αμέσως μετά τη σύστασή της χρηματοδοτήθηκε με ποσά που ξεπερνούν τις 60.000 παρότι δεν πληρούσε τη νόμιμη προϋπόθεση της διετούς λειτουργίας.

* Οι υποβληθείσες για έγκριση δαπάνες δεν αφορούσαν σε λειτουργικά έξοδα της ΜΚΟ ή των τοπικών οργανώσεων που υλοποιούσαν τα προγράμματα, αλλά στην οργάνωση του γραφείου της ΜΚΟ ακόμα και σε χρόνο προγενέστερο της χρηματοδότησης με αγορά διαφόρων αντικειμένων, όπως έπιπλα, γραφική ύλη και άλλα αναλώσιμα, πληρωμή ΔΕΚΟ, κοινοχρήστων, αεροπορικά ταξίδια σε άσχετους με την υλοποίηση του έργου προορισμούς, δώρα με διάφορους αποδέκτες και γενικότερα δαπάνες που κάθε άλλο παρά είχαν οποιαδήποτε σχέση με το έργο της ΜΚΟ  και την εκτέλεση των προγραμμάτων αποναρκοθέτησης.

* Δεν τηρήθηκε η υποχρέωση εκ μέρους της ίδιας της ΜΚΟ για συμμετοχή στα προς υλοποίηση προγράμματα με ποσοστό 25%

*Δεν συνδέθηκε η καταβολή των δόσεων με την υλοποίηση των προγραμμάτων που είχε αναλάβει, ενώ από κανένα έγγραφο  δεν πιστοποιείται η παρακολούθηση και η εκτέλεση των προγραμμάτων.

Επισημαίνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη ΜΚΟ απασχολεί τη Δικαιοσύνη, καθώς είχε προηγηθεί δικαστική έρευνα για άλλα έξι προγράμματα συνολικού ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι έχουν ήδη παραπεμφθεί για να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. 

naftemporiki.gr