Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με το προσφυγικό να αποτελεί εκ των πραγμάτων αυτήν την στιγμή την υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στις Βρυξέλλες για ένα «γεμάτο» τριήμερο, από τα τεκταινόμενα του οποίου θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
Οι επαφές του Πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκό επίπεδο ξεκίνησαν την Κυριακή με τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς. Χθες συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και σήμερα, Τετάρτη, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, θα συναντηθεί στις 18:30 με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το πρωί της Πέμπτης, στις 10:00 λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει σε τριμερή Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας και στις 12:00, στην έδρα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Αυστρίας στην Ε.Ε., θα συμμετάσχει σε μίνι σύνοδο, την οποία οργανώνουν η Γερμανία και η Γαλλία. Στη σύνοδο, η οποία θα εστιάσει αποκλειστικά στο προσφυγικό και στη συνεργασία με την Τουρκία, θα συμμετέχουν οι ηγέτες 10 κρατών – μελών, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Ντόναλντ Τουσκ. Στις 15:45 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σομπότκα.
Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να ζητά «ευρωπαϊκή λύση» στο προσφυγικό, ενώ η Αθήνα έδωσε έναν μίνι αγώνα δρόμου τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να είναι έτοιμα τα 4 hotspots στα νησιά και το ένα κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό.
Ο στόχος του Μαξίμου είναι διττός: αφενός να υπερκεράσει τις πιέσεις ακόμη και για κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας αφετέρου, ακόμη κι αν δεν ομολογείται δημοσίως, να «εκμεταλλευτεί» την πίεση που δέχονται από την κοινή γνώμη των χωρών τους για το προσφυγικό οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, ώστε να φέρει στην Αθήνα τους επικεφαλής των θεσμών και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις στα μείζονα θέματα, όπως το ασφαλιστικό, χωρίς να αναγκαστεί η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός για δεύτερη φορά μέσα σε ένα οκτάμηνο να «πατήσει» τις «κόκκινες» γραμμές που ο ίδιος έχει θέσει.
Το μπαράζ των επικριτικών δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών έναντι όσων επενδύουν στην πολιτική των κλειστών συνόρων επιτρέπει στον Πρωθυπουργό να προσέλθει στην αυριανή σύνοδο χωρίς την αίσθηση ότι θα βρεθεί για μία ακόμη φορά «μόνος εναντίον όλων», ωστόσο στην αξιολόγηση τα πράγματα, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, «δεν επιτρέπουν αισιοδοξία».
Με το ΔΝΤ να πιέζει για «βαθύτερες» παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και την Κομισιόν να θέτει θέμα δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016 – 18 πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα κλείσει την αξιολόγηση αν δεν «πατήσει», έστω και δια της πλαγίας οδού, «κόκκινες» γραμμές.