Με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, συναντήθηκε νωρίς το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τα μέλη της Αρχής, αφενός «γιατί το 2018 είναι μια χρονιά ορόσημο για την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Είκοσι χρόνια μετά, ουσιαστικά, τώρα πλέον έχει πλήρως προσαρμοστεί και η ελληνική νομοθεσία στα διεθνή και στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Από την 1.1.2019 θα υπάρχει πια ένας “ενιαίος χώρος” για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Αφετέρου, «για τη δουλειά που κάνετε να ενημερωθεί ο κόσμος, είτε τα φυσικά, είτε τα νομικά πρόσωπα, ως προς στις ευθύνες που έχει καθένας για την προστασία αυτών των δεδομένων, που είναι τόσο σημαντικά για την προστασία της αξίας και της προσωπικότητας του ανθρώπου».
Παράλληλα, συνεχάρη την Αρχή «γιατί, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη Επιτροπή – το κάνουν και οι άλλες αλλά το κάνετε με μεγαλύτερη ένταση και δείχνετε έτσι και τον δρόμο – υπάρχουν αυτές οι περιλήψεις των αποφάσεων τις οποίες λαμβάνετε που είναι εξαιρετικά χρήσιμες και για τον απλό άνθρωπο, πολύ περισσότερο για τα Δικαστήρια, για τον Νομικό Κόσμο, ο οποίος χειρίζεται τα ζητήματα αυτά. Σε μια εποχή, η οποία είναι εξαιρετικά τεχνική στα ζητήματα αυτά, χρειάζεται αυτή η ενημέρωση. Και ο τρόπος με τον οποίο τις περιλήψεις αυτές τις συντάσσετε κάνει τα θέματα αυτά, που είναι τεχνικά, προσιτά στον καθένα» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του ο κ. Μενουδάκος υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που αποτελεί έναν απολογισμό της δράσης της κατά το 2017, αποτυπώνει το έργο που υλοποιήθηκε σε όλους τους τομείς παρέμβασής της, στο πλαίσιο της αποστολής που της έχει αναθέσει η Πολιτεία, καθώς και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνεργασίες της.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής, τo 2017 ήταν μια χρονιά κομβικής σημασίας για αυτήν: ήταν το έτος, κατά το οποίο συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργίας και ταυτόχρονα η τελευταία χρονιά που ολοκληρώθηκε υπό το καθεστώς της πρώτης ενωσιακής νομοθεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων, που θεσπίστηκε το 1995. «Πλέον από τις 25 Μαΐου άρχισε να εφαρμόζεται το νέο ευρωπαϊκό νομοθέτημα, ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων, με τον οποίο ενισχύονται τα υφιστάμενα ατομικά δικαιώματα, ενώ παράλληλα κατοχυρώνονται και νέα. Με τον Κανονισμό διευρύνεται η αποστολή της Αρχής και ασκείται σε διαφορετικά νομικά και πραγματικά δεδομένα, λόγω του νέου πλαισίου συνεργασίας με ομόλογες αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο κ. Μενουδάκος.
Όπως εξήγησε, το 2017 η Αρχή κινήθηκε γύρω από δύο άξονες: τη διεκπεραίωση προσφυγών και καταγγελιών και παράλληλα την προετοιμασία της για την εφαρμογή του νέου Κανονισμού, με τον οποίο αυστηροποιείται το καθεστώς προστασίας, αλλά κυρίως επέρχονται αλλαγές σε θέματα διαδικασίας, οι οποίες κατέστησαν αναγκαίες τροποποιήσεις και στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της ίδιας της Αρχής.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Αρχή καλείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εξαιρετικά αποδυναμωμένη από άποψη προσωπικού και υποδομών πληροφορικής και δικτύων. Όπως είπε, λειτουργεί με μεγάλες ελλείψεις και ανεπαρκείς οικονομικούς πόρους. Ωστόσο, «χάρις στην ένταση των προσπαθειών του προσωπικού της, η Αρχή βελτίωσε περαιτέρω την αποτελεσματικότητά της. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2017 το σύνολο των διεκπεραιωμένων προσφυγών/καταγγελιών, ερωτημάτων και γνωστοποιήσεων αρχείων και επεξεργασιών ανήλθε σε 3.709, αυξημένο κατά περίπου 19,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2016. Ωστόσο, παρατηρήθηκε και αύξηση των εισερχομένων υποθέσεων προσφυγών/καταγγελιών κατά περίπου 29% και των γνωστοποιήσεων επεξεργασιών δεδομένων κατά περίπου 40% σε σχέση με το 2016. Ο δε αριθμός των διασυνοριακών υποθέσεων συνεργασίας με εποπτικές αρχές άλλων κρατών μελών και των υποθέσεων συνεκτικότητας εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ανά έτος. Συνεπώς, η ελλιπής στελέχωση σε συνδυασμό με το ευρύ σύνολο αρμοδιοτήτων και τον αυξανόμενο όγκο εισερχόμενων υποθέσεων αποτελεί παράγοντα που δυσχεραίνει ουσιωδώς τις προσπάθειές της Αρχής να ανταποκριθεί πλήρως στην διευρυνόμενη αποστολή της» σημείωσε ο κ. Μενουδάκος, ζητώντας ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Αρχής και αύξηση των διατιθεμένων πιστώσεων, στο πλαίσιο των υφιστάμενων δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Όπως ανέφερε, «κάποια βελτίωση» αναμένεται να επέλθει με τον διορισμό 13 ειδικών επιστημόνων, για τον οποίο έχει κινηθεί η σχετική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ.