Με ενστάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τη διαδικασία της επικείμενης ψηφοφορίας και τον αριθμό των καλπών άνοιξε η αυλαία της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών 10 πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας ζήτησε να αποφασίσει η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, για μια κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Σημειώνεται ότι η Διάσκεψη των Προέδρων έλαβε την απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία χωριστά για κάθε πρόσωπο. Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια και πρόσθεσε ότι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης «δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».
«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» υποστήριξε και τόνισε ότι πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη. Κατηγόρησε παράλληλα την κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Π. Κουρουμπλή και γι΄αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10. «Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη» ανέφερε.
Έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η Ν.Δ. θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της.
Μ. Βορίδης: Κάλπη και για τον Π. Κουρουμπλή
Να στηθεί κάλπη και για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ζήτησε στη Βουλή ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης. «Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες;», διερωτήθηκε και απάντησε: «Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης».
Ακόμη, ανέφερε ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι’ αυτό σε αυτήν δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες.
Συνεπώς, πρόσθεσε ο κ. Βορίδης, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Ν. Παρασκευόπουλος: Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές
Απαντώντας στις ενστάσεις της Ν.Δ. ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλος έκανε λόγο για «τεχνάσματα, προκειμένου η Βουλή να μην ασχοληθεί με την ουσία του σκανδάλου». «Ακούγεται βροχή διαδικαστικών τεχνασμάτων. Όταν η νύφη δεν θέλει, 10 μέρες κοσκινίζει» είπε.
Ανέφερε παράλληλα ότι «το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem» αλλά «εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές» και πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου. Όπως είπε, αν κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.
Ο κ. Παρασκευόπουλος εμφανίστηκε έντονα επικριτικός για τη μήνυση που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά του νυν πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «φαινόμενο ανατριχιαστικό». «Φυσικό είναι ένας εμπλεκόμενος, όταν ακούσει τόσο σοβαρές κατηγορίες να στρέφεται κατά των μαρτύρων. Πρωθυπουργός, όμως, να μηνύει πρωθυπουργό είναι σπάνιο και το αντιμετωπίζουμε ως γραφικό. Είναι ανατριχιαστικό. Μπορεί αυτού του είδους οι αντιδράσεις να πλήττουν το κράτος δικαίου σε βάθος χρόνου. Εδώ δεν έχουμε απλή παρέμβαση, αλλά τρομοκράτηση της Δικαιοσύνης για να μην ασκήσει τα καθήκοντα της» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Άσκησε ακόμη δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση και για το «μπούλινγκ», που -όπως είπε- δέχονται οι μάρτυρες. «Ονομάζονται υποτιμητικά “κουκουλοφόροι”. Και εδώ προσβάλλονται οι θεσμοί. Για να μην τολμήσουν στο μέλλον να καταθέσουν προστατευόμενοι μάρτυρες. Έχουμε, όμως, έτσι πρόβλημα ασφάλειας και πρόβλημα κράτους δικαίου» ανέφερε.
ΔΗΣΥ: Προανακριτική και για Κουρουμπλή – Ξανθό
Προανακριτική Επιτροπή για όλους και για όλα, με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια των βουλευτών της Γιάννη Κουτσούκου και Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, με τον δεύτερο να χαρακτηρίζει την πρόταση της πλειοψηφίας «παντελώς ανυπόστατη και άκυρη».
Ο κ. Κουτσούκος ζήτησε να στηθούν 12 κάλπες -και για τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό. Οι δύο ομιλητές είπα ότιν δεν περιγράφονται ορισμένα αδικήματα, ενώ άλλα θεωρούνται παραγεγραμμένα χωρίς καν να αναφέρονται. Επιπλέον «λείπουν πρόσωπα», όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος -όπως παρατήρησε ο κ. Παπαθεοδώρου- αναφέρεται ως Κ.Π. «λες και είναι ανήλικο».
Ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ακόμη ότι δεν αναφέρεται η περίοδος από τον Σεπτέμβριο του 2017, που υπουργός Υγείας είναι ο Ανδρέας Ξανθός και η οποία και δεν εμπίπτει σε παραγραφή.
Ζήτησε επίσης να τοποθετηθεί ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος «μάζεψε την πρόταση της πλειοψηφίας», καθώς αυτή είναι να διεξαχθούν δύο τρεις συνεδριάσεις στις οποίες θα γίνει συζήτηση αν η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες και να σταλεί ο φάκελος στην Δικαιοσύνη.
ΚΚΕ: Έρευνα για όλα τα πρόσωπα και για όλα τα αδικήματα
«Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου» επισήμανε βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Όπως είπε, «ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, θα γίνει κανονική διαδικασία. Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες. Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα».
Τόνισε ακόμη ότι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης «θα πρέπει να εξετάσει όλα τα αδικήματα, ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί, διότι ο λαός πρέπει να μάθει ότι το φάρμακο εντάσσεται στον τζόγο της αγοράς και ότι η ζωή του βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών».
Ποτάμι: Η Βουλή να αποφασίσει με μια κάλπη
«Έρευνα από το Α στο Ω χωρίς χειραγώγηση της Βουλής ή της δικαιοσύνης» ζήτησε ο Γ. Αμυράς από το Ποτάμι, προτείνοντας μια κάλπη για να αποφασιστεί η συγκρότηση ή μη ειδικής επιτροπής, η οποία στη συνέχεια, με πλήρεις αρμοδιότητες, θα ερευνήσει τα αδικήματα και τα πρόσωπα.
«Όταν λέμε όλα στο φως ή το εννοούμε ή είναι καραμέλα και στάχτη στα μάτια» είπε, τονίζοντας πως αυτό που προέχει είναι να ερευνηθεί και το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης και το ζήτημα της τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Για την απουσία του Π. Κουρουμπλή σχολίασε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί, “κατά το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει”, να τον αφαιρεί από την πρότασή της».
ΑΝΕΛ: Θέλουν να καλύψουν τα γεγονότα
Σε «τερτίπια» και «παρελκυστική τακτική» απέδωσε τις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης, που υπεραμύνθηκε της κοινής πρότασης που κατέθεσαν τα δύο κόμματα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
«Θέλουν γι’ άλλη μια φορά να καλύψουν τα γεγονότα. Πυροβολούν ηθικά τους μάρτυρες που τόλμησαν να τα αποκαλύψουν καταθέτοντας έγγραφα που ήταν κρυμμένα. Τους χαρακτηρίζουν “κουκουλοφόρους” και “ανώνυμους”. Αυτόν τον νόμο ψήφισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα επειδή λειτουργεί σε βάρος τους, επειδή ξεκινούν οι αποκαλύψεις, δεν τους αρέσει» ανέφερε.
Ένωση Κεντρώων: Να στηθούν δύο κάλπες
«Εμείς θέλουμε να βγουν όλα στο φως» επισήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και μια δεύτερη κάλπη για όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα.
Είπε ακόμη ότι «δεν μπορεί να ονομάζουμε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες» και συμπλήρωσε πως «θα έρθει η ώρα που θα αποκαλυφθούν και θα μιλήσουν».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ