Skip to main content

Προωθείται κατάργηση των διορισμών γ.γ. υπουργείων από την εκάστοτε κυβέρνηση

Αρνητική ήταν η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στον θεσμό του Γενικού Γραμματέα των Υπουργείων, ο οποίος δεν θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά θα προέρχεται από τα στελέχη του Δημοσίου. Στη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά τη δημόσια διοίκηση η αντιπολίτευση είτε διαφώνησε είτε επιφυλάχθηκε.

Το νομοσχέδιο προχωρά στη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο θα εγγράφονται μέλη δημόσιοι υπάλληλοι με υψηλότατα προσόντα. Από τη «δεξαμενή» του Εθνικού Μητρώου θα «αντλούνται» τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που θα καλύπτουν τις θέσεις ευθύνης. Ειδικότερα δε, τις θέσεις Γενικών Γραμματέων, Προέδρων, Διοικητών, Μελών Δ.Σ., Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, η διοίκηση των οποίων επιλέγεται από την κυβέρνηση. 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού υπογράμμισε ότι «αυτή είναι η σημαντική τομή που γίνεται», καθώς, «η θέση του Γενικού Γραμματέα των Υπουργείων μετασχηματίζεται από, αμιγώς, κομματική με ρόλο προώθησης του κομματικού κράτους στη Δημόσια Διοίκηση, σε θέση επικεφαλής της διοικητικής δομής που συνδέει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με τη διοικητική ιεραρχία, την γραφειοκρατία. Έτσι, προωθείται η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης».

Αντίθετα ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς υποστήριξε ότι πρέπει  να παραμείνει ο διορισμός του Γενικού Γραμματέα από την κυβέρνηση: «Πρόκειται περί ενός, ουσιαστικά πολιτικού προσώπου και το οποίο τέτοιο πρέπει να παραμείνει. Είναι ουσιαστικά ο σύνδεσμος, ανάμεσα στον υπουργό, δηλαδή στην κυβέρνηση και στους υπηρετούντες στο συγκεκριμένο Υπουργείο Δημοσίους Υπαλλήλους. Είναι το πρόσωπο το οποίο πρέπει να επιβλέπει την εφαρμογή της πολιτικής, έτσι όπως κάθε φορά η κάθε κυβέρνηση την καθορίζει. Θεωρούμε λοιπόν, ότι το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι της επιλογής του υπουργού και της κυβέρνησης».

Επιφυλακτικός ήταν ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ζητώντας βελτιώσεις στη ρύθμιση.

«Ως προς το ζήτημα των καλών προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη οικοδόμηση κομματικού κράτους, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. όχι μόνο δεν έχει βελτιώσει το προηγούμενο καθεστώς, αλλά συνεχίζει και χειροτερεύει την υπάρχουσα κατάσταση», είπε ο εισηγητής του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας.

Το νομοσχέδιο «κινείται στη σωστή κατεύθυνση, στην αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Επιτέλους, αυτή η κυβέρνηση φέρνει τη διαφάνεια και στη δημόσια διοίκηση και στηρίζουμε το παρόν σχέδιο νόμου», υπογράμμισε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Κόκκαλης.

Αρνητικοί ήταν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς και του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο οποίος εκτίμησε ότι υπάρχει «εποικοδομητικό πνεύμα ανάμεσα στα αστικά κόμματα για τον εκσυγχρονισμό του κρατικού διοικητικού μηχανισμού».

naftemporiki.gr