Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]
Από την πρώτη μέρα που ο Πέδρο Σάντσεθ ανέλαβε τα ηνία της Ισπανίας φαινόταν σχεδόν αναπόφευκτο ότι πολύ σύντομα θα οδηγούσε τη χώρα ξανά στις κάλπες. Χάρις στη στήριξη των Καταλανών αυτονομιστών κατάφερε τότε να σχηματίσει μία εύθραυστη σοσιαλιστική κυβέρνηση (με μόλις 84 από τις 350 έδρες στην κάτω βουλή) και εξαιτίας των ίδιων, που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό στη βουλή, προκήρυξε εκλογές για τις 28 Απριλίου. Όπως φαίνεται στο πρώιμο αυτό στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας, η Καταλονία θα κρίνει πιθανότατα και αυτή την εκλογική διαμάχη.
Η ισπανική αντιπολίτευση, ευθύς αμέσως αφότου ο Σάντσεθ προκήρυξε εκλογές την Παρασκευή, έστρεψε τα βέλη της εναντίον του. Αυτό για το οποίο τον κατηγορούν τόσο ο Αλμπερτ Ριβέρα των κεντροδεξιών Ciudadanos όσο και ο Πάμπλο Κασάντο του Λαϊκού Κόμματος (PP) είναι ότι άνοιξε διάλογο με τους πρωταγωνιστές του αποσχιστικού κινήματος, εκείνους που το 2017 αψήφησαν το ισπανικό σύνταγμα και μηχανεύτηκαν τον διαχωρισμό της Καταλονίας από την Ισπανία. Η προσέγγισή του αυτή, υποστηρίζουν ενόσω η χώρα αρχίζει να ανεβάζει προεκλογικό πυρετό, έκανε έξαλλη μία μεγάλη μερίδα Ισπανών, που θα ήθελαν να δουν τους εθνικιστές να τιμωρούνται και όχι να «καλοπιάνονται».
«Κύριε Σάντσεθ, είναι πολύ απλό, ακόμη και ένα επτάχρονο κορίτσι μπορεί να το καταλάβει: δεν μπορείς να κυβερνήσεις μία χώρα με κάποιον που θέλει να ξεπουλήσει τη χώρα σου», τόνισε ο Ριβέρα κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του την Κυριακή για να προσθέσει με νόημα: «Τώρα έχουμε δύο προβλήματα: τους αυτονομιστές και έναν σύμμαχο των αυτονομιστών» επικεφαλής της κυβέρνησης.
Ο Κασάντο πάλι έκανε ένα βήμα παραπέρα ανακοινώνοντας χθες ότι θα επιβάλει ξανά επ’ αόριστον άμεση κυριαρχία από τη Μαδρίτη στην Καταλονία. Όσο βρισκόταν ακόμη στην εξουσία, επί Μαριάνο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα ενεργοποίησε το άρθρο 155 του Συντάγματος, επιτρέποντας στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας.
Το σοσιαλιστικό PSOE του Σάντσεθ εξακολουθεί να προηγείται από τα υπόλοιπα κόμματα, με ποσοστό 26% σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Το Λαϊκό Κόμμα κινείται στο 21%, οι Ciudadanos στο 17%, το αριστερό Podemos στο 14% και το δεξιό Vox στο 11%.
Σε αυτή τη φάση της προεκλογικής περιόδου ωστόσο, σχολιάζει η Citi, ούτε η οικονομική πολιτική ούτε και οι ευρωπαϊκές πολιτικές φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στα ισπανικά πράγματα, σε αντίθεση με ό,τι αφορά το σύνταγμα και την Καταλονία που μονοπωλούν το ενδιαφέρον.
Ο ίδιος ο Σάντσεθ, προσβλέποντας πιθανότατα ξανά στη συνεργασία μαζί τους, σχολιάζει το Bloomberg, προτίμησε να μην αναφερθεί καθόλου στους αυτονομιστές στην πρώτη του προεκλογική ομιλία, αφότου ανακοίνωσε, την περασμένη Παρασκευή, τη διεξαγωγή εκλογών.
Αναγνωρίζοντας ωστόσο τον ορατό κίνδυνο μίας δεξιάς συμμαχίας του Λαϊκού Κόμματος με τους Ciudadanos και το Vox, προτίμησε να αναδείξει την απειλή του εξτρεμισμού. Το πρόσφατο παράδειγμα της Ανδαλουσίας, όπου συνασπισμός δεξιάς, με τη στήριξη και της ακροδεξιάς, ανέλαβε τα ηνία της πολυπληθέστερης περιφέρειας της Ισπανίας, για πρώτη φορά έπειτα από 36 χρόνια είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό.