Από την έντυπη έκδοση
Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]
Στα δικαστήρια αναστενάζουν τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται πολλές υποθέσεις που αφορούν την ενοικίαση κατοικιών υπό καθεστώς βραχυχρόνιων μισθώσεων φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες και άλλες φορές οι δικαστές εκδίδουν αποφάσεις υπέρ των ιδιοκτητών των ακινήτων δικαιώνοντας τη βραχυχρόνια μίσθωση, άλλες όμως οι αποφάσεις είναι αντίθετες.
Την ίδια στιγμή οι ξενοδοχειακοί φορείς της χώρας αναμένουν μία νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίζει αμετάκλητα τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται -όπως υποστηρίζουν- τα ξενοδοχεία από τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Πάντως κοινός παρονομαστής όσων δικαστικών αποφάσεων έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι ότι πολλά εξαρτώνται από το τι ορίζουν οι κανονισμοί των πολυκατοικιών – ακίνητα των οποίων ενοικιάζονται σε τουρίστες. Για παράδειγμα, στο Ναύπλιο, που υπήρξε απόφαση κατά της εκμετάλλευσης ακινήτου υπό καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο κανονισμός της πολυκατοικίας όριζε ότι απαγορεύεται η χρήση των ακινήτων ως ξενοδοχείο.
Συνεπώς με μια διασταλτική ερμηνεία ο δικαστής θεώρησε τη βραχυχρόνια μίσθωση ως μονάδα φιλοξενίας (ξενοδοχείο) και απαγόρευσε αυτήν τη δραστηριότητα.
Και στη Χαλκιδική ο δικαστής απαγόρευσε τη χρήση ακινήτου υπό καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, επικαλούμενος τον κανονισμό της πολυκατοικίας.
Στην περίπτωση ακινήτου στην Αθήνα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμερίσματος, καθώς δεν μπορεί να απαγορευτεί η μίσθωση του ακινήτου γιατί κάποιοι εκ των ενοίκων του έκαναν φασαρία, ή επειδή λόγω της συνεχούς εναλλαγής ενοίκων τίθεται θέμα ασφάλειας, αφού στη συγκεκριμένη πολυκατοικία υπάρχουν και πολλοί επαγγελματικοί χώροι (δικηγορικά γραφεία κ.λπ.) και συνεπώς πολλοί «άγνωστοι» εισέρχονται όλη την ημέρα στο κτήριο.
Νομικό πλαίσιο
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, σχολιάζοντας τις δικαστικές αποφάσεις, δηλώνει στη «Ν» ότι «αποφάσεις θα εκδίδονται είτε υπέρ είτε εναντίον των βραχυχρόνιων μισθώσεων με βάση το σκεπτικό κάθε φορά των δικαστών και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα θέμα με τη νομοθεσία».
«Η θέση του ΞΕΕ είναι πάντως καθαρή» προσθέτει και συνεχίζει λέγοντας ότι «δεν είμαστε κατά των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της οικονομίας διαμοιρασμού εφόσον αυτή αφορά ιδιώτες που θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Όμως δεν είμαστε υπέρ του αθέμιτου ανταγωνισμού από επιχειρήσεις “παραξενοδοχίας” που λειτουργούν χωρίς κανένα έλεγχο και κανένα μέτρο ασφαλείας. Αναμένουμε λοιπόν τις τελικές ρυθμίσεις από το υπουργείο Τουρισμού».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος τονίζει ότι «για να υπάρχει βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και κανόνες που να εφαρμόζονται, ώστε αυτή να μην προκαλεί οχλήσεις. Εμείς λέμε, λοιπόν, ναι στη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά με πλαίσιο και κανόνες».
Έλεγχος των Αρχών
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης απαντώντας σε ερώτηση της «Ν» ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται τελικά να υπάρξει χρονικός περιορισμός στη λειτουργία των σπιτιών που μισθώνονται για μικρά χρονικά διαστήματα, κυρίως σε τουρίστες, κάτι που προβλεπόταν από το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο (90 ημέρες), και για το οποίο εκκρεμούσε υπουργική απόφαση. Η κυβέρνηση εστιάζει στο να περάσει τη συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας το οποίο θα ελέγχεται από τις ελληνικές αρχές.
Ήδη η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον νόμο 4646/2019, “πιέζει” τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες να δίδουν οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές, όπως και κάθε στοιχείο που αφορά τα πρόσωπα τα οποία έχουν την ιδιοκτησία, τη χρήση ή/και την ευθύνη λειτουργίας ή/και διαχείρισης των ιστοτόπων/ονομάτων χώρου των ψηφιακών πλατφορμών».