Skip to main content

Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα: Έως τα τέλη του έτους η κατάθεση του νομοσχεδίου

Η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των φωτοβολταϊκών στην αγορά ενέργειας μέσα από επενδυτικά κίνητρα αλλά και η αύξηση της κυκλοφορίας ηλεκτροκίνητων αυτοκίνητων με φορολογικά και οικονομικά κίνητρα, είναι μεταξύ των στόχων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι σε προτεραιότητα.

Αυτό διαπιστώθηκε κατά την παρουσία που έκαναν στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής του «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα», ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Και οι τρεις χαρακτήρισαν το «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», «φιλόδοξο αλλά εφικτό και υλοποιήσιμο», με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος να διαβεβαιώνει ότι μέχρι τέλος του έτους, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, όπως έχει υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χώρα μας να κάνει.

Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι η απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028, η αύξηση της διείσδυσης νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε να φθάσουν στο 35% του ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2030. «Το νέο εθνικό σχέδιο συμβαδίζει απόλυτα με την Ε.Ε που έχει τον εμβληματικό στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 και που χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με τα υπόλοιπα 26 μέλη», τόνισε ο κ. Θωμάς και πρόσθεσε: «Είμαστε ρεαλιστές, προσπαθούμε να λύσουμε ένα -ένα τα προβλήματα, βάζοντας μπροστά τη χώρα για τη μάχη στο περιβάλλον με ένα σχέδιο πραγματοποιήσιμο που χτίζεται πάνω στο προηγούμενο. Στόχος είναι η εδραίωση μιας εθνικής ποιοτικής βιώσιμης ανάπτυξης με έναν ολοκληρωμένο και πιο ανταγωνιστικό τρόπο σε συνάρτηση της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι «υπάρχει πλέον ένα νέο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στην εξωστρέφεια και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τις ιδιωτικοποίησης αντέτεινε ότι όλο το πλαίσιο του σχεδίου είναι στημένο με τέτοιο τρόπο ώστε το ποσοστό ιδιωτικοποιήσεων που θα γίνουν να είναι κοινωνικά συμβατό. Είπε ακόμα ότι υπάρχει ειδική πρόνοια για τα δίκτυα διανομής ενώ σημείωσε ότι η παραχώρηση τους σε ιδιώτες δεν θα φέρουν αναστολή αλλά επίσπευση των έργων.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και ορυκτών πρώτων υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, έδωσε έμφαση στον υπερδιπλασιασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην αυξημένη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέχρι το 2030 θα αποτελούν τη βασική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα συμμετάσχουν στο 61% με 64% στην κατανάλωση. «Αναμένουμε ότι θα αναπτυχθούν νέες επενδύσεις που θα επιφέρουν όφελος πάνω από 12 δισ. ευρώ και πάνω από 37.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης από ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά. Βασικός στόχος είναι οι σταθμοί ΑΠΕ μέχρι το 2030, να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 19 «γιγαβάτ»», τόνισε η κ. Σδούκου και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική η προώθηση των ΑΠΕ σε αυτή την 10ετία στα κτίρια ώστε να καλύψουν 300.000 νοικοκυριά. 

«Στη χώρα μας κυκλοφορούν 5,2 εκατ. επιβατικά αυτοκίνητα που αποτελούν το 50% του στόλου των Ι.Χ που είναι πάνω από 16 χρόνια. Είναι ο 4ος γηραιότερος στόλος στην Ευρώπη με μέση ηλικία επιβατικών αυτοκινήτων τα 15,7 χρόνια ενώ στην ΕΕ είναι τα 11 χρόνια. Τα ταξί στην Ελλάδα έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 13 χρόνια όταν στην Ευρώπη είναι 4 χρόνια. Τα λεωφορεία στη χώρα μας έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 24 χρόνια όταν στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι τα 12 χρόνια», είπε η κ. Σδούκου.

Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης έδωσε έμφαση στη προώθηση της κυκλικής οικονομίας και στη βελτιστοποίηση των πόρων, διαβεβαιώνοντας ότι με το νέο εθνικό σχέδιο θα υπάρξουν κίνητρα σε επιχειρήσεις που επενδύουν σε αυτήν.

Από την πλευρά του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα ολοκληρωμένο εθνικό ενεργειακό σχέδιο και όχι επικοινωνιακά συνθήματα. «Η χώρα χρειάζεται επειγόντως να αλλάξει το ενεργειακό της προφίλ με ένα νέο ολοκληρωμένο κλιματικό νόμο για μια ουσιαστική κλιματική αλλαγή και όχι συνθήματα, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να παίξει το μέλλος της προς χάριν εντυπώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ