Skip to main content

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ανοίγουμε ένα μεγάλο παράθυρο σε 230 εκατ. ανθρώπους και σε μία αγορά 130 δισ. ευρώ

«Η ανάπτυξη των πολυμερών σχέσεων και διαμέσου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ουσιαστικά δυναμώνει το ρόλο της Ελλάδος», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση των σ/ν του ΥΠΕΞ για την κύρωση Συμφωνιών ΕΕ και κρατών-μελών της με την Γκάνα, τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ και κράτη ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, που υπερψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία. 

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε πολύ μεγάλο το στοίχημα που υπηρετεί η κύρωση των Συμφωνιών, καθώς με αυτές ανοίγουμε το παράθυρο σε 230 εκ. ανθρώπους και δίνουμε πρόσβαση σε εξαγωγές και επενδύσεις σε ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνολικό όγκο διμερούς εμπορίου περίπου 130 δισ ευρώ. Διευκρίνισε ότι τα ελληνικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης κατοχυρώνονται πλήρως και πρόσθεσε ότι «πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή, ιδίως στους κλάδους προστιθέμενης τεχνολογικής αξίας».

Εξάλλου, με τις Συμφωνίες αυτές η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το ειδικό της βάρος για τη σύναψη συμφωνιών επαναπροώθησης μεταναστών, βάζοντας ένα τέλος στο κενό που υπάρχει σήμερα για όσους δεν δικαιούνται ασύλου και δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. 

Απαντώντας σε σχόλια των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε την πολυσχιδή εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες διμερείς επισκέψεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, ακόμη και στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Σε σχέση με το κυπριακό, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις διαπραγματεύσεις, έχοντας υπόψη της την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, που θέτουν το πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων. «Οτιδήποτε ξεπερνά αυτό το πλαίσιο και θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο νησί της Κύπρου δεν είναι κάτι που η Ελλάδα μπορεί σε καμία περίπτωση να στηρίξει», πρόσθεσε.

Με αφορμή το σημερινό κοινό άρθρο- παρέμβαση των έξι Ευρωπαίων ηγετών στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι πρόκειται για “σημαντική συμβολή” στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης. Σημείωσε, ότι παρά το γεγονός ότι η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της ΕΕ, κατάφερε με τη στήριξη των κρατών μελών να ανταποκριθεί και να συντονίσει πολιτικές αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι πλέον είναι επιτακτικό να συζητήσουμε για τον ρόλο της Ευρώπης και τον συντονισμό μπροστά στις μεγάλες υγειονομικές, περιβαλλοντικές και μεταναστευτικές προκλήσεις, που σε μεγάλο βαθμό απαντώνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακόμη, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήρε την απόφαση του εφοπλιστή κ. Ιάκωβου Τσούνη να δωρίσει το σύνολο της περιουσίας του στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Γνωρίζοντάς τον και προσωπικά, τον χαρακτήρισε αφοσιωμένο πατριώτη και συνεπή αρωγό των Ένοπλων Δυνάμεων σε όλη τη ζωή του και ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αξίζει να του αποδώσουν μέγιστες τιμές ως πράξη σεβασμού για τη διαχρονική και σημερινή του προσφορά.

Κλείνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός καταδίκασε τη χθεσινοβραδινή επίθεση στο σπίτι του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ζητώντας και από όλα τα ελληνικά κόμματα να τοποθετηθούν. Αφού αναφέρθηκε και σε παλαιότερη εμπρηστική επίθεση στο δικό του γραφείο, τόνισε με έμφαση ότι απαιτείται ομόθυμη καταδίκη τρομοκρατικών ενεργειών, που έχουν στόχο τη φίμωση των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων.

«Πρέπει να τις καταδικάζουμε πολιτικά, να εξιχνιάζονται άμεσα και οι υπεύθυνοι να λογοδοτούν άμεσα στη Δικαιοσύνη, γιατί δεν μπορούμε να αφήνουμε ατιμώρητες πράξεις, που προσβάλλουν την κυριαρχία του ελληνικού λαού και την δημοκρατική του έκφραση», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι μετά από προσωπική πρόσκληση του κ. Βαρβιτσιώτη, τη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας παρακολούθησαν επίσης και ο Πρέσβης του Βιετνάμ κ. Nguen Manh και ο επιτετραμμένος της Νοτίου Αφρικής κ. Seetat Ahmed.