Skip to main content

Βερολίνο: Οι λύσεις «περνούν» από την Eλλάδα

Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]

Μέσα από την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στο Αιγαίο θα είναι πλέον πιο δύσκολο για την Τουρκία να αποποιείται των ευθυνών της ως προς τον έλεγχο των διακινητών, επισημαίνουν στη «Ν» γερμανικές πηγές.

Εκτιμούν δε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή λειτουργεί εποικοδομητικά για την υπέρβαση των προσχωμάτων που έθεταν στην επιχειρησιακή συνεργασία των δύο πλευρών οι ιδιαιτερότητες των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημερώθηκε έγκαιρα από την καγκελάριο Μέρκελ για την πρόταση εμπλοκής του ΝΑΤΟ, στην οποία ο ίδιος εμφανίστηκε πραγματιστής υπό το πρίσμα της καλύτερης δυνατής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Γερμανία δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ότι θα είναι εύκολη η διαχείριση της κατάστασης στα τουρκικά παράλια, αν και τελευταία υπάρχει πιο θετική διάθεση από τις τουρκικές αρχές, σύμφωνα με τις πηγές της «Ν», οι οποίες ερωτώμενες αν υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση ή απόπειρα σύνδεσης του μεταναστευτικού ζητήματος με το πεδίο της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα, διακηρύττουν πως δεν υπάρχει η παραμικρή τέτοια ένδειξη και ότι κανείς δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα.

Αναφορικά με την πορεία εκπλήρωσης των ελληνικών υποχρεώσεων, απέναντι στον χώρο Σένγκεν, το Βερολίνο διαπιστώνει κάποια πρόοδο το τελευταίο διάστημα, εκφράζοντας άλλωστε ικανοποίηση για την ενεργότερη συμμετοχή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στη διαδικασία.

Υπογραμμίζεται, πάντως, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάει μέχρι τέλους στην εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν, με άξονες τη δημιουργία δικτύου χώρων υποδοχής, τη λήψη αποτυπωμάτων από τους διερχόμενους μετανάστες και την υψηλότερη απορροφητικότητα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ειδάλλως;

Δεν υπάρχει θέμα αποκλεισμού της Ελλάδας από τον χώρο Σένγκεν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες πάντως αναφέρονται συγκεκριμένα στην πιθανότητα διορθωτικών κινήσεων ενίσχυσης των εσωτερικών συνόρων, στα πρότυπα των σημερινών, που θεωρείται ίσως η επικρατέστερη εκδοχή για την αμέσως επόμενη φάση, τουλάχιστον με τις τωρινές ενδείξεις.

Η προσδοκία στο Βερολίνο είναι ότι, παρ’ όλες τις δυσκολίες, η κυβέρνηση τελικά θα νομοθετήσει το νέο ασφαλιστικό, κινούμενη στον δρόμο που χάραξε με την υπογραφή της συμφωνίας.

Στέκεται πάντως στην ανάγκη να καταγράψει η Ελλάδα ουσιαστική πρόοδο στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Γερμανικοί κύκλοι προτρέπουν άλλωστε, μιλώντας στη «Ν», για τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση αξιόλογων τεχνοκρατών στη διακυβέρνηση της χώρας.