Skip to main content

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΑΠ η συνταγματικότητα του ΕΕΤΗΔΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συζητήθηκε η συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι)  που εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια από το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου που είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (3 υπέρ και 2 κατά) ότι το χαράτσι  παραβιάζει διατάξεις   του Συντάγματος,   και του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της ΕΣΔΑ.

 Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου από την θέση του μέλους του Δ΄  Τμήματος του Αρείου Πάγου είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας του τέλους.

Υπέρ της συνταγματικότητας του ΕΕΤΗΔΕ και της μη σύγκρουσής του με την ΕΣΔΑ, τάχθηκε κατά τη σημερινή συζήτηση  η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία επισήμανε ότι το χαράτσι δεν αντίκειται στα άρθρα 4, 17 και  78 του Συντάγματος και αυτό γιατί δεν αποτελεί «νέο» πάγιο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, αλλά,  έκτακτο μέτρο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αναφορικά με το έλλειμμα του 2011, καθώς και την επίτευξη των αντίστοιχων στόχων κατά το έτος 2012.

Σύμφωνα με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το χαράτσι «δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί δυσανάλογη επέμβαση στην περιουσία ενός εκάστου των φορολογουμένων», αν   ληφθεί υπόψη, αφενός μεν το περιορισμένο χρονικό πλαίσιο εφαρμογής του (2011-2012), αφετέρου δε το ύψος αυτού σε σχέση με την αξία της βαρυνόμενης ακίνητης περιουσίας (έως 8  0/00)».

Ο δικηγόρος του Δημοσίου υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., από την στιγμή που για την επιβολή του συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αποσκοπούν στο να καλυφθούν δημοσιονομικά κενά, αναφέροντας ότι από το χαράτσι εισπράχθηκαν 2 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι σήμερα το ποσό έχει ανέλθει  στα 6,5 δις ευρώ.

Υποστήριξε ακόμη, ότι σε περίπτωση που το χαράτσι κριθεί αντισυνταγματικό τότε υπάρχει κίνδυνος για το δημοσιονομικό, καθώς θα χρειαστεί να επιστραφεί το ποσό αυτό στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι δικηγόροι των καταναλωτικών οργανώσεων, που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, αντέδρασαν στον ισχυρισμό του Δημοσίου ότι πρέπει να επιστραφούν τα 6,5 δις ευρώ σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικό το χαράτσι, λέγοντας   ότι η επιστροφή των χρημάτων που εισπράχθηκαν, προϋποθέτει ότι όλοι οι πολίτες θα είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, κάτι που δεν συμβαίνει.

 Παράλληλα, ο  δικηγόρος Γιώργος Κόκκας, ατομικά αλλά και ως εκπρόσωπος του  Ελληνικού Κινήματος  Άμεσης Δημοκρατίας, που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά του επίμαχου ΕΕΤΗΔΕ, τόνισε ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό καθώς επιβάλλεται χωρίς να προηγηθεί διάγνωση εάν οι πολίτες μπορούν να το πληρώσουν.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που έχει κάνει παρέμβαση υπέρ των καταναλωτικών οργανώσεων, ανέφερε ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό και δεν είναι μαχητό. 

Newsroom naftemporiki.gr