Skip to main content

Με αυστηρά μέτρα και αντιπαραθέσεις οι συμβολικοί εορτασμοί του Πολυτεχνείου

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το πρώτο σε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν τελικά στην πτώση της.

Οι φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου πραγματοποιούνται κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η υγειονομικη κρίση του νέου κορωνοϊού αλλά και μέσα σε κλίμα πόλωσης μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης. Πόλωση που πυροδότησε η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει γενικώς τις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων σε όλη τη χώρα επί τέσσερις ημέρες με αφορμή την επέτειο. 

Οι εορτασμοί σήμερα πραγματοποιούνται υπό ισχυρό αστυνομικό κλοιό, με το σχέδιο της αστυνομίας να θέλει περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς στους δρόμους. Πιο συγκεκριμένα, στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί «Αίαντες», ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ. Αυξημένη αστυνομική παρουσία υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Κ. Σακελλαροπούλου: Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας  για το κοινό καλό είναι σήμερα ο δικός μας αγώνας»

Πρώτη κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλουχαρακτηρίζοντας την εξέγερση ως «αφετηρία της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας».  

Η εξέγερση αποτέλεσε «μία κορυφαία πράξη αντίστασης, ένα σύμβολο πολιτικής ελευθερίας και αυτοκαθορισμού, που δεν καθόρισε μόνο μία γενιά και τους αγωνιστές της, στους οποίους σήμερα οφείλουμε την πιο υψηλή τιμή, αλλά την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας», ανέφερε η  Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

«Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας», συνέχισε για να τονίσει έπειτα τις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες γιορτάζεται η φετινή επέτειος και τις οποίες επιβάλλει η υγειονομική κρίση.  «Η φετινή επέτειος γιορτάζεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Το μήνυμα που εκπέμπει, όμως, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι καθολικό: η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης». υποστήριξε. 

«Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας  για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη, είναι, σήμερα, ο δικός μας αγώνας», κατέληξε. 

Κυρ. Μητσοτάκης:Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα

Έπειτα ακολούθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στάθηκε στο ζήτημα της υπευθυνότητας

«Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα που πρέπει όλοι να δείξουμε, για να βγούμε πιο ισχυροί και ενωμένοι από αυτή την περιπέτεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, η επέτειος αποκτά νέο νόημα φέτος μέσα στις περιστάσεις.  «Κάθε σημαντική επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις που γιορτάζεται. Σήμερα, οι προτεραιότητες είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νεότερους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου κατέθεσε επίσης αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τους Μανώλη Χριστοδουλάκη, Παύλο Χρηστίδη και Βασίλη Κεγκέρογλου. 

«Ειδικά φέτος, οφείλουμε όλοι μαζί να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, απέναντι στον αυταρχισμό και την πόλωση που τροφοδοτούν νέους διχασμούς. Γιατί τη μάχη απέναντι στην ανασφάλεια και το φόβο που δημιουργεί η απειλή της ανθρώπινης ζωής, μόνο ενωμένοι μπορούμε να την κερδίσουμε», ανέφερε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Στεφάνι κατέθεσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας,  στο Πάρκο Ελευθερίας πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, ο οποίος, ωστόσο, αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. 

Στεφάνι στον ιστορικό χώρο των βασανιστηρίων του ΕΑΤ-ΕΣΑ κατέθεσε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Με την παρουσία πενηνταμελούς αντιπροσωπείας της κοινοβουλευτικής ομάδας, του κόμματος και της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων με αποστάσεις, τελέστηκε εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου στον ιστορικό χώρο των βασανιστηρίων του ΕΑΤ – ΕΣΑ.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφθασε κρατώντας ένα λουλούδι και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Σπύρου Μουστακλή, στη μνήμη των βασανισθέντων του ΕΑΤ – ΕΣΑ.

Στεφάνι κατέθεσαν και η γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και ο γραμματέας της Νεολαίας του κόμματος Σωτήρης Αλεξίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμούς αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ανάμεσα τους οι Παύλος Κλαυδιανός, Δώρα Καλλιπολίτη, τα μέλη της συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Στέφανος Τζουμάκας. 

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε σε μήνυμά του στο Facebook: «Η μνήμη του Νοέμβρη είναι ζωντανή και το μήνυμα του Πολυτεχνείου φέτος πιο επίκαιρο από ποτέ. Με ευθύνη για την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, τιμήσαμε και φέτος τους νεκρούς και τους αγώνες του λαού μας για Δημοκρατία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Σπάσαμε την ανόητη απαγόρευση και επιστρέψαμε στους εμπνευστές τους τα προβοκατόρικα σχέδια. Η Δημοκρατία και η ιστορική μνήμη δεν μπαίνουν σε καραντίνα». 

Πορεία του ΚΚΕ στην αμερικανική πρεσβεία

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η πορεία του ΚΚΕ προς την αμερικανική πρεσβεία. Στην πορεία, στην οποία τηρήθηκαν τα μέτρα και οι αποστάσεις από τους διαδηλωτές, συμμετείχε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπαςο οποίος νωρίτερα κατέθεσε στεφάνι στο κτίριο του πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ

«Ο ελληνικός λαός, άσχετα από την ανασφάλεια που καλλιεργείται με ευθύνη της κυβέρνησης, γιατί δεν πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτά τα χρόνια, είναι στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται και με το πνεύμα και με την ψυχή και την καρδιά στους δρόμους του αγώνα, στους δρόμους της Αθήνας, στους δρόμους όλης της Ελλάδας. Γι’ αυτό το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει στον αιώνα τον άπαντα», δήλωσε.

Ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδήλωση του ΚΚΕ έξω από την αμερικανική πρεσβεία, υποστήριξε ότι «Κκάνουν το αυτονόητο. Είναι συμβολική κίνηση νέων ανθρώπων του ελληνικού λαού  -όπως βλέπετε είναι συγκεκριμένα άτομα- ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, σ’ αυτά που υπέφερε η χώρα μας εξαιτίας της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». 

«Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα»

Προς την αμερικανική πρεσβεία κατευθύνεται επίσης αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25.

Ξεκινώντας από το Πολυτεχνείο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από έξι βουλευτές του κόμματός του κρατώντας πλακάτ που με τις φράσεις «Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα» και «Αγώνας διαρκής για τη δημοκρατία» και τηρώντας μέτρα και αποστάσεις, κατευθυνονται προς την αμερικανική πρεσβεία. 

«Είμαστε εδώ στηρίζοντας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που φιμώνονται αυτήν την στιγμή από μία κυβέρνηση που δεν τους ενισχύει, τους δάσκαλους και τους μαθητές που είναι παρατημένοι στα σχολειά από μια κυβέρνηση που δεν έχει πάρει τα μέτρα εναντίον της πανδημίας. Για όλους αυτούς που είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους σήμερα και το μόνο που έχουν να περιμένουν, μετά το τέλος της πανδημίας, που ευχόμαστε όλοι να έρθει γρήγορα, είναι ο πλειστηριασμός του σπιτιού και του μαγαζιού τους. Για εργαζόμενους, άνεργους, ανθρώπους που αυτήν την στιγμή υποφέρουν, την ώρα που η ολιγαρχία ακονίζει τα μαχαίρια και τα πιρούνια της», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης.

naftemporiki.gr