Skip to main content

Αχιλλέας Γκίκας: Το εμβόλιο της γρίπης και το εμβόλιο του κορωνοϊού είναι δύο διαφορετικά πράγματα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Κορωνοϊός και γρίπη, το μεγάλο ερώτημα της εποχής που διανύουμε και στο οποία μας απαντά ο  Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Αχχιλέας Γκίκας.

Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης παρότι έχουμε εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό ο καθηγητής μας εξηγεί, ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα και ότι συνεχίζουμε κανονικά τον εμβολιασμό μας έναντι της γρίπης για να είμαστε καλυμμένοι.  Μπορεί όπως λέει, πέρσι να είχαμε λιγότερα περιστατικά γρίπης λόγω μάσκας και των συνεχόμενων περιοριστικών μέτρων που μας κράτησαν απομονωμένους, ωστόσο, τώρα σιγά – σιγά επανερχόμαστε στην καθημερινότητα μας και είναι απαραίτητη η προφύλαξη όλων από την εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι μορφές της γρίπης εναλλάσσονται κάθε χρόνο καθώς αλλάζει λίγο το αντιγόνο του ιού, η αιμαγλουτινίν (δύο γλυκοπρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού). Οι H1-H3 και N1-N2 είναι τα συχνότερα στελέχη του ιού που προσβάλουν ανθρώπους.  Το εμβόλιο που έρχεται κάθε χρόνο είναι up today ώστε αναγνωρίζει ποιο στέλεχος έχουμε τη συγκεκριμένη χρονιά. Πως γίνεται αυτό; Πολύ απλά, η γρίπη χτυπά πρώτα στο νότιο ημισφαίριο της γης συνεπώς οι επιστήμονες ανανεώνουν το εμβόλιο με την ίδια τεχνική και βάση απλά στοχευμένο στη νέα μετάλλαξη. Άρα το εμβόλιο της γρίπης είναι ικανό να αντιμετωπίσει την μορφή της κάθε χρονιάς και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο.

Τι γίνεται όμως αν ένα άτομο κολλήσει και κορωνοϊό και γρίπη; Ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας μας καθησυχάζει λέγοντας ότι είναι σπάνιο να είναι θετικός και στα δύο, ενώ, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αν θα είναι πιο μεταδοτικό. Όπως όπως μας λέει, δεν πρέπει να σταθούμε σε αυτό διότι είναι πολύ ακραίο σενάριο. Εξάλλου όπως συμπληρώνει, η επιστήμη και οι κοινωνίες κατ’ έκταση τα «έχουν βρει» με τον ιό της γρίπης και «συγκατοικούμε» χρόνια. Τώρα είμαστε στη νεότερη εξέλιξη αυτή του να ξεπεράσουμε το κομμάτι της πανδημίας, καθώς σιγά – σιγά έχουμε μια σταθεροποίηση και μπαίνουμε σε μια νέα «αυλή» την γνωστή ενδημία. Και σε λίγο θα έχουμε και με τον κορωνοϊό αυτή την «συγκατοίκηση» ή αλλιώς το coaptation όπως το λένε οι επιστήμονες, που έχουμε με την γρίπη και εν καιρό, όχι πολύ μακριά από σήμερα θα έχουμε παρόμοια κατάσταση.

Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζουν ήδη κοινό εμβόλιο για τον κορωνοϊό και τη γρίπη. Η Moderna για παράδειγμα έχει ανακοινώσει σε πρώτες μελέτες ότι ετοιμάζει εμβόλιο  με την τεχνολογία mRNA που θα συμπεριλαμβάνει και τους δύο ιούς.

Τέλος, ο καθηγητής μας εξήγησε τις διαφορές της αναμνηστικής δόσης με την ενισχυτική δόση. Όπως είπε, η ενισχυτική δόση αφορά τα άτομα που δεν έχουν αναπτύξει καθόλου αντισώματα, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι ενώ, αναμνηστική δόση είναι αυτή που θα δοθεί σε άτομα πουν έχουν ενεργοποιήσει αντισώματα για να τα ανεβάσουν και πάλι σε έναν ικανοποιητικό βαθμό. Επιπλέον, για το τεστ αντισωμάτων όπως ανέφερε τα ερωτήματα και για τους ίδιους τους επιστήμονες είναι πολλά και δύσκολα καθώς, είναι άγνωστοι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο τι και πόσα αντισώματα θα αναπτύξει κάποιος αλλά και στο πως τα μετράμε γιατί δεν γνωρίζουμε τα επίπεδα που πρέπει να μετράμε. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, και κάθε οργανισμός παρουσιάζει εντελώς διαφορετικούς δείκτες, συνεπώς δεν έχουμε ακόμη μια κοινή συνιστώσα μέτρησης.