Skip to main content

Βίντεο από τον σεισμό στη Λευκάδα

Εικόνες από τη στιγμή που ο σεισμός των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη Λευκάδα κατέγραψαν σε ερασιτεχνικά βίντεο κάτοικοι της περιοχής.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 9.10 το πρωί της Τρίτης, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας.

Από τη δόνηση έχασαν τη ζωή τους δύο γυναίκες, μία 64χρονη στην Πόντη Βασιλικής και μία 74χρονη στο Αθάνι. 

Και οι δύο καταπλακώθηκαν από συντρίμμια. Η 64χρονη βρισκόταν στο σπίτι της όταν αποκολλήθηκε βράχος από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε σε τοίχο, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. 

Στο νοσοκομείο Λευκάδας έχουν μεταφερθεί πέντε τραυματίες, ένας άνδρας που είχε εγκλωβιστεί σε συντρίμμια αλλά διασώθηκε, μια γυναίκα 88 ετών από το Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς, ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα και ένα αγόρι 12 ετών από τη Βασιλική. Όλοι τους είναι ελαφρά τραυματισμένοι. 

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας, αλλά και στην Αττική, ακόμη και στην Καλαμάτα.

Στο Αθάνι οι μεγαλύτερες καταστροφές

Κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται στο χωριό Αθάνι της Λευκάδας, το οποίο έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές σε σπίτια, αλλά και σε υποδομές (δρόμους, δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης).

Πολλά σπίτια κρίνονται ακατοίκητα και οι κάτοικοι απόψε θα φιλοξενηθούν σε κάποια ξενοδοχεία στη Βασιλική, ενώ πρόκειται να στηθούν σκηνές στην περιοχή.

Το Αθάνι βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, κοντά στους Εγγρεμνούς, που μεγάλο μέρος της φημισμένης παραλίας και ο δρόμος που οδηγεί σε αυτήν έχει καλυφθεί από τις κατολισθήσεις.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο, που αποτελείται από τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμη Λέκκα, αναμένεται να επιστρέψει στη Λευκάδα, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη αντιπεριφέρεια, προκειμένου να σχεδιάσουν τις περαιτέρω ενέργειες.

Δεν αποκλείει νέες κατολισθήσεις στη Λευκάδα το ΙΓΜΕ

Πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες κατολισθήσεις, εφόσον σημειωθούν μετασεισμοί στη Λευκάδα, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ύστερα από αυτοψία κλιμακίου επιστημόνων, το οποίο αξιολόγησε την κατάσταση των πετρωμάτων στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως αναφέρει το ΙΓΜΕ, η κατολίσθηση η οποία κόστισε τη ζωή μιας γυναίκας δεν ήταν δυνατόν να έχει προβλεφθεί, καθώς προκλήθηκε εξαιτίας του ακραίου φυσικού φαινομένου.

Στο νησί μετέβη κλιμάκιο επιστημόνων από την περιφερειακή Μονάδα Πρεβέζης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), μετά από την άμεση ενεργοποίηση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ.

Όπως έγινε γνωστό, από τα μέχρι τώρα επί τόπου στοιχεία που διερευνήθηκαν, προκύπτει ότι οι κυριότερες επιπτώσεις εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο του νότιου και δυτικού τμήματος του νησιού και προέρχονται από καταπτώσεις βράχων και υποχωρήσεις εδαφικών μαζών.

Σκοπός της μετάβασης είναι η συλλογή μακροσεισμικών στοιχείων, η καταγραφή κατολισθητικών φαινομένων και η εκτίμηση της επικινδυνότητας τους, καθώς η συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την υποβοήθησή τους στο έργο της διαχείρισης των επιπτώσεων του σεισμού.

Στη Λευκάδα μεταβαίνει ο Χρ. Σπίρτζης

Στη Λευκάδα μεταβαίνει το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, με σκοπό το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού στο νησί.

Παράλληλα, βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη επιχείρηση άμεσων παρεμβάσεων για την υποστήριξη των κατοίκων της Λευκάδας. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία του κεντρικού κράτους με τους αυτοδιοικητικούς φορείς και την τοπική κοινωνία, στο νησί επιχειρείται:

  • Να υπάρξει άμεση λήψη μέτρων προστασίας των κατοίκων.
  • Να αντιμετωπιστούν προβλήματα του σεισμού σε δημόσια κτήρια και υποδομές για την ταχεία ομαλοποίηση της καθημερινής ζωής και εξυπηρέτησης των αναγκών των πολιτών.
  • Να γίνει καταγραφή των ζημιών για την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων.

Σημειώνεται ότι από το πρωί της Τρίτης  βρίσκεται ήδη κυβερνητικό κλιμάκιο στην πληγείσα περιοχή, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Παναγιώτη Σγουρίδη, ενώ στο νησί έχουν μεταβεί κλιμάκια ειδικών επιστημόνων, μηχανικών και άλλων ειδικοτήτων, του υπουργείου και του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο, ενισχύεται το έργο της αντισεισμικής προστασίας στην περιοχή, με νέες αποστολές κλιμακίων από τη Λευκάδα και τη Κεφαλονιά, ενώ έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για τη μεταφορά και άλλων, ειδικών μηχανημάτων, τα οποία θα φτάσουν στο νησί την Τετάρτη.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ