Skip to main content

ΥΠΕΚΑ: Προσπάθειες να μειωθούν οι ΧΑΔΑ έως τις αρχές Δεκεμβρίου

Στις 2 Δεκεμβρίου, θα αποφασίσει το  Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για  το πρόστιμο των 54.450 ευρώ την ημέρα που έχει επιβάλει η Κομισιόν στη χώρας μας αναφορικά με τη διάθεση αστικών αποβλήτων σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί έως εκείνη την ημέρα να μειώσει τον αριθμό των ανοιχτών ΧΑΔΑ.

«Έχει συνεπώς τεράστια σημασία για τον υπολογισμό του ημερησίου προστίμου, αν έως τότε έχουν κλείσει όλοι οι ενεργοί ΧΑΔΑ και έχουν δημοπρατηθεί όλα τα έργα αποκατάστασης» αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Επίσης σύμφωνα με το υπουργείο το ημερήσιο πρόστιμο θα απομειώνεται κατά 150 ευρώ κάθε φορά που είτε παύει η λειτουργία ενός ενεργού ΧΑΔΑ είτε αποδεικνύεται ότι δρομολογήθηκε η αποκατάσταση ενός ΧΑΔΑ.

Ακόμη το υπουργείο αναφέρει ότι από τους 396 ΧΑΔΑ της παραπομπής σήμερα:

  • 136 ΧΑΔΑ έχουν ήδη αποκατασταθεί (34%)
  • 216 ΧΑΔΑ δημοπρατούνται ή εκτελούνται (55%) και 54 από αυτά ολοκληρώνονται μέσα στο 2014
  • 43 ΧΑΔΑ είναι σε διαδικασία προετοιμασίας για δημοπράτηση (11%)

Η σημερινή εικόνα των ΧΑΔΑ στην Ελλάδα έχει ως εξής:

Σύμφωνα με το υπουργείο περίπου 3.000 ανεξέλεγκτες χωματερές έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, με εξαίρεση περίπου 60 (στην πλειοψηφία τους σε μικρά νησιά), που και αυτές έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και το πολύ ως το 2015 θα έχουν επίσης αποκατασταθεί.

Ειδικότερα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 57 ενεργοί ΧΑΔΑ, εκ των οποίων οι μισοί είναι σε μικρά νησιά και 205 ανενεργοί μη αποκαταστημένοι.

Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι το πρόστιμο των 22 εκατ. ευρώ, που όριζε η πρώτη δικαστική απόφαση για τη μη συμμόρφωση της χώρας μας από το 2005 έως το 2009 δεν υπάρχει δυνατότητα να αποφευχθεί, ενώ, όπως επεσήμανε η κ. Γιαννακοπούλου, συγκεκριμένο πρόστιμο έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Οι πλέον προβληματικές περιοχές στην Ελλάδα παραμένουν η περιφέρεια Πελοποννήσου και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου καταβάλλονται, όπως είπε, ειδικές προσπάθειες.

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που σχεδιάζονται ή έχουν ήδη δρομολογηθεί, η κ. Γιαννακοπούλου ανάφερε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο δράσης παύσης λειτουργίας του μέγιστου αριθμού ενεργών ΧΑΔΑ με ενέργειες και έργα, που προβλέπουν μεταφορά σε νόμιμους χώρους, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εμπειρία και προδιαγραφές, πιστοποίηση παύσης λειτουργίας, θεσμοθέτηση πλαισίου θαλάσσιας μεταφοράς αστικών απορριμμάτων ή προσωρινή διαχείριση.

Παράλληλα στάθηκε στην άμεση δημοπράτηση με ευθύνη της περιφέρειας Πελοποννήσου, έργου αποκατάστασης 82 ΧΑΔΑ, συνολικού προϋπολογισμού 31 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα και με σχετικό σχέδιο νόμου που ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το υπουργείο δίνει μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση και αναβάθμιση της ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα, δίνοντας προτεραιότητα σε δήμους με ενεργούς ΧΑΔΑ.

newsroom, naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ