Skip to main content

ΣτΠ: Ρεκόρ αναφορών για κακοδιοίκηση το 2014

Ρεκόρ αναφορών πολιτών που στην πλειονότητά τους αφορούν κακοδιοίκηση καταγράφει η Έκθεση 2014 του Συνηγόρου του Πολίτη, που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, από την αναπληρώτρια της Ανεξάρτητης Αρχής Καλλιόπη Σπανού, που παρέμεινε στη θέση αυτή, μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.  Πάντως ένα ποσοστό 80% των προβλημάτων να έχουν επιλυθεί.

«Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2014 αποδεικνύει ότι ήταν μια χρονιά με ρεκόρ αυξήσεων αναφορών πολιτών, οι οποίες έφθασαν στις 16.439, με το 55% από αυτές να αφορούν προβλήματα κακοδιοίκησης, ενώ το 48% έγιναν ηλεκτρονικά», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σπανού ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 80% των προβλημάτων κακοδιοίκησης έχουν επιλυθεί ενώ ένα 10% από τις διοικήσεις φορέων ή οργανισμών, δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

«Πρωταθλητές της κακοδιοίκησης», όπως τόνισε η κ. Σπανού, είναι τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπου οι αναφορές πολιτών φθάνουν στο 35%, ενώ ακολουθούν υποθέσεις με φορολογικά προβλήματα τα οποία κυμαίνονται στο 20%, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκηση με ποσοστό 14,5 %.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μόσχος βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη, ενημερώνοντας σχετικά με την ειδική έκθεση του 2014 για τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ειδικής προστασίας των ανήλικων που απομακρύνονται από την οικογένεια τους.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος, ενώ στην Ευρώπη, το 80% από τα παιδιά που απομακρύνονται από τις οικογένειες τους για διάφορους λόγους, πάει σε ανάδοχες οικογένειες, στην Ελλάδα γίνεται ακριβώς το ανάποδο.

Όπως είπε, από τα 3000 παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από την οικογένεια τους μόνο 20 με 30 βρίσκονται σε ανάδοχη οικογένεια, ενώ τα υπόλοιπα έχουν σταλεί στα ιδρύματα. «Πρέπει να πείσουμε την Πολιτεία να μεταφέρει την προσοχή της νομοθετικά και διοικητικά στην προσπάθεια να στηριχθεί η οικογένεια του παιδιού, γιατί δεν είναι η καλύτερη λύση, να βρίσκεται ένα παιδί σε ίδρυμα», σημείωσε ο κ. Μόσχος.

Ακόμα, μίλησε για τεράστιες αδυναμίες στο σύστημα παιδικής προστασίας, τονίζοντας την ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία το Μητρώο, το οποίο δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα όπως είπε, να μην ξέρουμε όχι μόνο πόσα παιδιά είναι σε ιδρύματα αλλά και πόσα είναι συνολικά τα διάφορα ιδρύματα που βρίσκονται σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ