Η είσοδος και η διανομή της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας μετατρέπεται σε αιχμή της διένεξης της βαθιάς πολιτικής και οικονομικής κρίσης που μαίνεται στη Βενεζουέλα, με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει ένα «ανθρωπιστικό σόου» και την είσοδο της αμερικανικής βοήθειας στη χώρα.
Την ίδια ώρα ο αυτοανακηρυχθέντας πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε την είσοδο της βοήθειας αυτής στις 23 Φεβρουαρίου, και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι εξετάζει «όλες τις επιλογές» για την Βενεζουέλα, προειδοποιώντας ότι ο Μαδούρο διαπράτει «τραγικό λάθος» εμποδίζοντας την είσοδο της βοήθειας στην χώρα.
«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές λύσεις, διαφορετικές επιλογές, εξετάζουμε όλες τις επιλογές» είπε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο, υποδεχόμενος τον Κολομβιανό ομόλογό του Ιβάν Ντούκε για να συζητήσουν την πολιτική κρίση στην Βενεζουέλα.
Έχει ο ένοικος του Λευκού Οίκου ένα «σχέδιο Β» αν ο Νικολάς Μαδούρο αποφασίσει να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος; «Έχω σχέδιο Β, και Γ, και Δ, και Ε, και Ζ» είπε ο Τραμπ, χωρίς να επεκταθεί, εκφράζοντας τον σεβασμό του για τον Γκουαϊδό, τον «αληθινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας.
Ωστόσο, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Έλιοτ Ένγκελ ξεκαθάρισε ότι το Κογκρέσο δεν θα στηρίξει καμία στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, παρά τις υπόνοιες Τραμπ που αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω σε όσους βρίσκονται εδώ και όσους μας παρακολουθούν: Μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε ο Ένγκελ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Επιτροπής για την πολιτική κατάσταση στην χώρα – μέλος του ΟΠΕΚ. Με βάση το αμερικανικό Σύνταγμα, το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει μια ξένη στρατιωτική ενέργεια.
Παράλληλα, ο Ένγκελ προειδοποίησε για τις πιθανές επιπτώσεις στον λαό της Βενεζουέλας των αμερικανικών σαρωτικών κυρώσεων στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA.
Η βουλή της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, διόρισε σήμερα πέντε νέα προσωρινά μέλη διοικητικών συμβουλίων της PDVSA και των θυγατρικών, ανάμεσά τους και της Citgo.
Μαδούρο: Ο Γκουαϊδό θα χρειαστεί να δώσει απαντήσεις στα δικαστήρια
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen TV, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι «αργά ή γρήγορα» ο Γκουαϊδό θα χρειαστεί να δώσει απαντήσεις στα δικαστήρια για παραβίαση του Συντάγματος, παίρνοντας το χρίσμα του νόμιμου αρχηγού κράτους.
«Αυτό το άτομο, που πιστεύει ότι η πολιτική είναι ένα παιχνίδι και ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα και τον νόμο, αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να δώσει απαντήσεις ενώπιον δικαστηρίου, ενώπιον του νόμου. Είμαι απολύτως σίγουρος», τόνισε ο Μαδούρο.
«Εάν η αμερικανική αυτοκρατορία τολμήσει να αγγίξει ακόμη και μια χούφτα από το έδαφός μας, αυτό θα γίνει ένα νέο Βιετνάμ», προειδοποίησε ο σοσιαλιστής πρόεδρος.
«Ο Μαδούρο προτιμά να υπερασπιστεί την τυραννία, παρά να επιτρέψει στον στρατό να δεχθεί τη βοήθεια για τον βενεζουελανό λαό», τόνισε στο Τwitter ο Τζον Μπόλτον, Αμερικανός εθνικός σύμβουλος ασφάλειας.
Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής για τη Βενεζουέλα, ο Έλιοτ Έιμπραμς ζήτησε από το Κογκρέσο να αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
«Έχουμε 51 χώρες εκ των οποίων και τις ΗΠΑ, που σήμερα τον αναγνωρίζουν (τον Γκουαϊδό) ως μεταβατικό, νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας. Πιστεύω ότι θα ήταν πραγματικά πολύτιμο για το Κογκρέσο να ενταχθεί σε αυτό το σύνολο», είπε. Ο βετεράνος διπλωμάτης τόνισε παράλληλα στο Κογκρέσο ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, της οποίας πρόεδρος είναι ο Γκουαϊδό, για το χρέος της λατινοαμερικανικής χώρας στην Ρωσία.
Αξιωματούχος του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) δήλωσε στην Επιτροπή ότι η Ουάσινκγτον εξετάζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Βενεζουέλα αεροπορικώς.
Στη διεθνή σκακιέρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο ενάντια σε οποιαδήποτε ανάμιξη, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης, στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.
Η κρίση στην καθημερινότητα της Βενεζουέλας
Αξίζει να σημειωθεί πως μία από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, βιώνει τη χειρότερη οικονομική καταστροφή που έχει ποτέ βιώσει χώρα εκτός πολέμου. Πολλοί – ειδικοί και μη – κατηγορούν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, αλλά και τον πολιτικό του μέντορα Ούγκο Τσάβες. Η πολιτική τους, υποστηρίζουν, αντί να βοηθήσει τους φτωχούς και να εξαλείψει τις ανισότητες, βύθισε την οικονομία στην ύφεση και άφησε αχαλίνωτη την πολιτική διαφθορά.
Πρακτικά, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων Βενεζουελάνων τα τελευταία χρόνια: υπερπληθωρισμός, εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, Sputnik