Skip to main content

ΚΚΕ για Πολυτεχνείο: Φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας

«Φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων» αποτίνει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Συμπληρώνονται 45 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967» αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα, δηλώνοντας «περήφανο για τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος και της ΚΝΕ, που πρωτοστάτησαν στον αγωνιστικό λαϊκό ξεσηκωμό».

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι στις πύλες του Πολυτεχνείου δέσποζαν τα συνθήματα «Έξω οι ΗΠΑ» και «Έξω το ΝΑΤΟ», στους οποίους, όπως αναφέρει, «σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανοίγει τις πύλες και τα παράθυρα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση».

«Γι’ αυτούς τους λόγους ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία» επισημαίνει, καλώντας τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά – λαϊκά στρώματα «να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και τους νεκρούς της πάλης ενάντια στη δικτατορία, με τη μαζική, αγωνιστική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του τριήμερου εορτασμού και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία».

Τους καλεί επίσης «να διαδηλώσουν ενάντια στα κάθε λογής καλέσματα για ‘εθνική ενότητα’ και ‘υπομονή’ στο όνομα της ‘εξόδου της χώρας από τα μνημόνια’ και τον κυβερνητικό εμπαιγμό της ‘δίκαιης ανάπτυξης’, πάνω στα συντρίμμια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, βάζοντας στο επίκεντρο τη διεκδίκηση των δικών τους αναγκών».

Ζητεί επίσης από τους πολίτες «να απομονώσουν τους σύγχρονους υμνητές της χούντας, τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του εθνικισμού, του φασισμού, του αντικομμουνισμού».

Το ΚΚΕ σημειώνει παράλληλα ότι «ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, όλη η αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας, τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος δεν βρήκαν τη δικαίωσή τους με τη μετάβαση απ’ τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον Ιούλη του 1974».

«Η περίοδος της μεταπολίτευσης, της λεγόμενης ‘καλύτερης δημοκρατίας στην Ελλάδα’, δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα εργατικά – λαϊκά προβλήματα» υποστηρίζει.

Τονίζει τέλος ότι η «επόμενη μέρα» για το λαό μ«ε πραγματική διέξοδο προς όφελός του, μπορεί να ξημερώσει με τη διαμόρφωση μιας νικηφόρας κοινωνικής συμμαχίας, που θα παλεύει ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στο ίδιο το βάρβαρο και ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, με στόχο την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό». «Αυτός ο αγώνας μπορεί να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να αντιπαλεύει το φασισμό, να υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για το λαό» καταλήγει.