Του Στράτου Στρατηγάκη
Mαθηματικού – ερευνητή
[email protected]
Από τις 3 μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση μετεγγραφής οι ενδιαφερόμενοι. Ενώ είναι πολλοί οι υποψήφιοι προς μετεγγραφή, μόνο το 15% των θέσεων των εισακτέων κάθε σχολής θα καλυφθεί από μετεγγραφομένους. Στον πίνακα 1 βλέπουμε πόσοι πήραν μετεγγραφή το 2014 και πόσοι θα πάρουν μετεγγραφή το 2015 στα δύο πανεπιστήμια, που διαθέτουμε στοιχεία. Βλέπουμε ότι ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος από τον περσινό, πράγμα λογικό για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, αφού πέρυσι η ρύθμιση του κ. Αρβανιτόπουλου έφερε το χάος στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Δικαίωμα αίτησης μετεγγραφής έχουν όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί με τις κατηγορίες του 90%, του 10% και όσοι εισήχθησαν με την κατηγορία του 5% των σοβαρών παθήσεων, είτε προέρχονται από γενικό λύκειο ή από ΕΠΑΛ ημερήσιο ή εσπερινό, ακόμη και αν έχουν εισαχθεί προηγούμενη χρονιά. Δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής όσοι έχουν πάρει ήδη μία φορά μετεγγραφή, όσοι έχουν διακόψει τις σπουδές τους ή έχουν υπερβεί τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών και όσοι έχουν εισαχθεί με τις κατηγορίες των Ελλήνων του Εξωτερικού, Αλλοδαπών, Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και οι αθλητές που εισήχθησαν χρησιμοποιώντας την επιπλέον μοριοδότηση.
Κριτήρια μετεγγραφής
Οι υποψήφιοι προς μετεγγραφή φοιτητές μοριοδοτούνται σύμφωνα με τον πίνακα 2. Τα μόρια αυτά δεν έχουν σχέση με τα μόρια των πανελληνίων εξετάσεων. Πρόκειται για χωριστή μοριοδότηση, που αφορά τη μετεγγραφή. Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο υποψηφίων στα μόρια της μετεγγραφής τότε προηγείται αυτός ο υποψήφιος που συγκέντρωσε περισσότερα μόρια στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Αν η ιδιότητα του αδελφού που σπουδάζει σε άλλη πόλη συμπίπτει με την ιδιότητα αδελφού πολύδυμης κύησης παίρνει ένα μόριο. Αν είναι περισσότερα του ενός τα αδέλφια που σπουδάζουν σε άλλη πόλη παίρνει ένα μόριο συνολικά. Σε περίπτωση μετεγγραφής μεταξύ της πόλης φοίτησης του αδελφού και της οικογενειακής εστίας προτιμάται αυτή που δεν είναι στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Να θυμίσουμε ότι βάσει του νόμου 4332/2015 δεν επιτρέπεται μετεγγραφή από τμήμα σε τμήμα του ίδιου πανεπιστημίου ή σε τμήμα άλλου ΑΕΙ που εδρεύει στην ίδια περιφέρεια.
Η αίτηση
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας και είναι μοναδική. Στην αίτηση επιτρέπεται να δηλωθούν τα αντίστοιχα τμήματα έως δύο διαφορετικών ΑΕΙ. Τον πίνακα με τα αντίστοιχα τμήματα μπορείτε να δείτε στα συνημμένα αρχεία.