Skip to main content

Συρία: Γρίφος το μέλλον των αιχμάλωτων ξένων τζιχαντιστών

Το θέμα των αλλοδαπών τζιχαντιστών μαχητών που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία δεν μπόρεσε να διευθετηθεί στη διάρκεια υπουργικής συνόδου του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Ρώμη, με κάποιες χώρες να διστάζουν να δεχθούν στο έδαφός τους πρώην τζιχαντιστές.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), συνασπισμός συριακών κουρδικών και συριακών αραβικών πολιτοφυλακών, ο οποίος συνεργάζεται με τον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους υπό τις ΗΠΑ στη Συρία, κρατά «εκατοντάδες» από αυτούς τους αλλοδαπούς τζιχαντιστές, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, μετά το πέρας συνόδου στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας 14 χωρών.

Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν αυτοί οι κρατούμενοι να παραμείνουν στη Συρία, όπου η κατάσταση δεν είναι σταθερή και τίποτε δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι οι τζιχαντιστές αυτοί δεν θα ξαναπάρουν τα όπλα ή ότι δεν θα γεμίσουν τα κέντρα κράτησης των SDF.

«Η βάση του προβλήματος είναι ότι δεν θέλουμε να βρεθούν ξανά στους δρόμους της Άγκυρας ή της Τύνιδας, δεν θέλουμε να επιστρέψουν στους δρόμους της Τύνιδας, του Παρισιού ή των Βρυξελλών, της Κουάλα Λουμπούρ ή του Νέου Δελχί», τόνισε ο κ. Μάτις.

«Είναι ένα διεθνές πρόβλημα και πρέπει να διευθετηθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους», πρόσθεσε.

Όμως πολλές χώρες αρνήθηκαν να πάρουν πίσω στο έδαφός τους κάποιους από τους τζιχαντιστές, κυρίως όσους έχουν πολλές υπηκοότητες, όπως ο Αλεξάντα Έιμον Κότεϊ και ο Αλ Σάφι Αλ Σέιχ, δύο από τα μέλη της ομάδας εκτελεστών του Ι.Κ. με την ονομασία «The Beatles».

Το Λονδίνο δεν επιθυμεί να επιστρέψουν σε βρετανικό έδαφος οι δύο κρατούμενοι αυτοί που κατηγορούνται ότι κράτησαν ομήρους και αποκεφάλισαν περίπου 20 άνδρες, κυρίως Δυτικούς, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ, που αποκεφαλίστηκε το 2012.

Ο Κότεϊ, 34 ετών, έχει υπηκοότητα Μ. Βρετανίας, Κύπρου και Γκάνας.

«Το να μην κάνουμε τίποτε δεν αποτελεί επιλογή», επεσήμανε ο κ. Μάτις. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, απέφυγε να απαντήσει.

Στη σύνοδο συμμετείχαν η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Τουρκία, η Γερμανία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Ολλανδία, το Ιράκ, η Νέα Ζηλανδία, η Ισπανία και η Μ. Βρετανία.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να επαναλειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες στην ανατολική Συρία, από όπου έχει εκδιωχθεί το Ι.Κ., ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι.

Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι το Ι.Κ. θα επανεμφανιστεί στις περιοχές αυτές, αν οι κάτοικοι δεν επιστρέψουν γρήγορα στην κανονικότητα.

Οι SDF κρατούν αιχμαλώτους πολλούς τζιχαντιστές χάρη στις στρατιωτικές νίκες του συνασπισμού, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες αλλοδαποί που αιχμαλωτίστηκαν ή παραδόθηκαν μετά την ανακατάληψη της Ράκα, πάλαι ποτέ «πρωτεύουσας» του ισλαμικού χαλιφάτου που είχε «ιδρύσει» το Ισλαμικό Κράτος.

Πέρα από αυτό το ευαίσθητο θέμα, η σύνοδος αναφέρθηκε στο ζήτημα των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην κοιλάδα του Ευφράτη, όπου έχουν καταφύγει οι τελευταίοι τζιχαντιστές, αλλά και στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα τουρκοσυριακά σύνορα, στην περιοχή Αφρίν, εναντίον των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), βασικής δύναμης των SDF.