Skip to main content

Νορβηγία: Ναβάλνι- ΠΟΥ- Τούνμπεργκ μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Ο Ρώσος αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι μεταξύ αυτών που έχουν προταθεί για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, και όλοι τους τυγχάνουν της στήριξης Νορβηγών βουλευτών οι οποίοι έχουν καλό ιστορικό στην επιλογή του νικητή.

Χιλιάδες άνθρωποι, από μέλη κοινοβουλίων σε όλο τον κόσμο έως ανθρώπους που έχουν ήδη βραβευθεί, μπορούν να προτείνουν υποψηφίους. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι υποψηφιότητες, που κλείνουν σήμερα, θα επικυρωθούν από την επιτροπή των βραβείων. Νορβηγοί βουλευτές έχουν προτείνει αυτόν που τελικά αναδείχθηκε ‘νικητής’ κάθε χρονιά από το 2014, με εξαίρεση το 2019, δήλωσε ο Χένρικ Ούρνταλ, διευθυντής του Peace Research Institute Oslo. «Το μοτίβο των τελευταίων χρόνων είναι εντυπωσιακό».

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, που αποφασίζει σε ποιον θα απονεμηθεί το βραβείο, δεν σχολιάζει επί των υποψηφιοτήτων, κρατώντας μυστικά για 50 χρόνια τα ονόματα των υποψηφίων που δεν τα κατάφεραν αλλά και αυτών που τους πρότειναν. Ωστόσο εκείνοι που υποβάλλουν προτάσεις μπορούν αν θέλουν να αποκαλύψουν την επιλογή τους.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ των Νορβηγών βουλευτών, οι υποψήφιοι περιλαμβάνουν την Τούνμπεργκ, τον Ναβάλνι, τον ΠΟΥ και το πρόγραμμά του, το COVAX, που έχει στόχο να διασφαλιστεί η δίκαιη πρόσβαση των φτωχών χωρών σε εμβόλια κατά της COVID-19.

Η Τούνμπεργκ κατονομάστηκε ως μία «από τους βασικότερους εκπροσώπους στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής», ενώ αναφορά έγινε και στην οργάνωση την οποία η ίδια ίδρυσε, τη Fridays for Future. Ο Ναβάλνι, που προτάθηκε από Ρώσους ακαδημαϊκούς, αναφέρθηκε για τις «προσπάθειές του για μια ειρηνευτική δημοκρατικοποίηση της Ρωσίας» από τον Νορβηγό, πρώην υπουργό Όλα Ελβεστούεν.

Η μάχη κατά της COVID-19 βρίσκεται στο επίκεντρο, συμπεριλαμβανομένης μιας υποψηφιότητας για τη συμμαχία εμβολίων GAVI.

Άλλα ονόματα είναι οι ακτιβίστριες από τη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, Μαρία Κολεσνίκοβα και Βερόνικα Τσεπκάλο για τη «μάχη τους για δίκαιες εκλογές και την έμπνευση για μια ειρηνική αντίσταση», δήλωσε ο Γκάιρ Σίγκμπρον Τόσκενταλ, που είναι αυτών που υπέβαλαν προτάσεις.

Μια άλλη, η Γίτα Κρίστενσεν πρότεινε την Ουγγρική Επιτροπή του Ελσίνκι, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τη IUSTITIA, μια ομάδα Πολωνών δικαστών που μάχονται για τα δικαιώματα των πολιτών.
«Η πρότασή μου φέτος είναι… για τη μάχη να διατηρηθεί η δημοκρατία ως μορφή διακυβέρνησης στην Ευρώπη», δήλωσε η Κρίστενσεν.

Η ελευθερία της πληροφόρησης είναι ένα θέμα που εμφανίζεται κατ’ επανάληψη, με τις υποψηφιότητες να περιλαμβάνουν την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, που εδρεύει στις ΗΠΑ, την πρώην δημοσιογράφο του Charlie Hebdo Ζινέμπ ελ Ραζούι, την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Hong Kong Free Press, το International Fact-Checking Network που εδρεύει στις ΗΠΑ και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) που έχουν την έδρα τους στο Παρίσι.

Άλλοι υποψήφιοι είναι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το ΝΑΤΟ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Στη λίστα είναι επίσης η Αμινάτου Χαϊντάρ, για την ειρηνική της εκστρατεία υπέρ μιας ανεξάρτητης Δυτικής Σαχάρας καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Ο νικητής του βραβείου για το 2021 θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters