Skip to main content

Ν. Βούτσης: Τρίγωνο συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στον τουρισμό

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος «δημιουργούν ένα τρίγωνο συνεργασίας με προστιθέμενη αξία όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης μιλώντας για την τριμερή συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των προέδρων των κοινοβουλίων των τριών χωρών.

Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι οι τριμερείς συναντήσεις σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο «έχουν ήδη θέσει τα θεσμικά θεμέλια ενός μηχανισμού συνεργασίας και εταιρικής σχέσης, που λειτουργεί ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την εποικοδομητική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η ανάπτυξη τριμερών τουριστικών σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αποτελούν «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής μας -και ειδικά στην παρούσα συγκυρία- για την προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και την ανάδειξη του ρόλου των χωρών μας ως ισχυρών πόλων έλξης των παγκόσμιων τουριστικών ροών». 

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως στο πλαίσιο του τουριστικού ανοίγματος σε δυναμικές αγορές, η Αίγυπτος συγκαταλέγεται στις αγορές στρατηγικής προτεραιότητας για την Ελλάδα, η οποία προοπτικά μπορεί η να αποτελέσει τον πρώτο προορισμό των Αιγυπτίων για τουρισμό επί 365 ημέρες το χρόνο. 

Η Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Βούτσης, αποτελεί διαχρονικά τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό στην κυπριακή τουριστική αγορά, με το ποσοστό των Κυπρίων ταξιδιωτών που την προτιμούν να ανέρχεται στο 64,7 %, ταυτόχρονα, όμως, αύξηση της τάξεως του 22.8% παρουσίασαν και οι αφίξεις των Αιγυπτίων προς την Ελλάδα. 

Ο κ. Βούτσης μίλησε για την ενθάρρυνση και προώθηση της συνεργασίας στον τομέα των ειδικών μορφών τουρισμού, με έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό, στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, στον καταδυτικό τουρισμό, στον προσκυνηματικό τουρισμό, στον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας και στον οικοτουρισμό, μέσα από την ανταλλαγή επισκέψεων εμπειρογνωμόνων, τεχνογνωσίας και πρακτικής εμπειρίας, και τη διοργάνωση εργαστηρίων και σεμιναρίων και στις τρεις χώρες.

Άλλη σημαντική πτυχή συνεργασίας, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, είναι ο τουρισμός κρουαζιέρας. Στο πλαίσιο του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος, σημείωσε, επιδιώκεται ο σχεδιασμός συνδυαστικών δρομολογίων κρουαζιέρας σε λιμάνια των τριών χωρών με προοπτικές προώθησης και ένταξής τους στα προγράμματα διεθνών ομίλων κρουαζιέρας σε ώριμες, αλλά και αναδυόμενες και νέες τουριστικές αγορές, όπως επίσης και η δημιουργία τουριστικών πακέτων που θα συνδυάζουν κρουαζιέρα με διαμονή και επισκέψεις στους τουριστικούς προορισμούς.

Πηγή: ΑΜΠΕ