Skip to main content

Brexit: Οι «κόκκινες γραμμές» της Ε.Ε. στις συνομιλίες με Βρετανία

Λίγο πριν από την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο στη μετά-Brexit εποχή και οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκληραίνουν τη στάση τους, προβάλλοντας περισσότερες απαιτήσεις.

Οι 27 χώρες-μέλη θέτουν αυστηρότερες προϋποθέσεις σε ζητήματα όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός, αλιεία και ανθρώπινα δικαιώματα σε σύγκριση με τους όρους που παρουσιάσθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο προσχέδιο της διαπραγματευτικής εντολής της Ε.Ε.

Ακόμη περισσότεορ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να υποχρεώσουν τη Βρετανία να συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε τομείς όπως κρατική ενίσχυση -ακόμη και εάν το μπλοκ τους τροποποιήσει στο μέλλον. Σκληρή η στάση και στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει ήδη απορρίψει ορισμένα από τα αιτήματα της Ε.Ε., εκφράζοντας την επιθυμία να απελευθερωθεί από το «βιβλίο κανονισμών» των Βρυξελλών μετά το Brexit. Οι δύο πλευρές έχουν περιθώριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Δεν είμαστε προετοιμασμένοι να συναινέσουμε κάτω από οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. «Θα υπερασπισθούμε τα συμφέροντα της Ε.Ε.», υπογράμμισε. 

Οι κυβερνήσεις των 27 χωρών-μελών αναμένεται να υπογράψουν την εντολή διαπραγμάτευσης στις 25 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλίες με τη Βρετανία αναμένεται να αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα.

naftemporiki.gr