Tου Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Ο άτυπος διάλογος ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε ήδη την επομένη της νίκης της επί του Νίκου Ανδρουλάκη αποτελώντας το βασικό θέμα συζήτησης στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στην κ. Γεννηματά και της έδωσε τα συγχαρητήριά του, αναγνωρίζοντας το ρίσκο που πήρε η ίδια ανοίγοντας τις διαδικασίες εκλογής, καθώς ήταν ήδη πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και θα μπορούσε να είχε ηττηθεί.
Ο κ. Τσίπρας έγραψε στο twitter για την κ. Γεννηματά: «Ελπίζω η εκλογή της να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων και στον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας, όπως ήδη γίνεται σε όλη την Ευρώπη». Είχαν ήδη προετοιμάσει το έδαφος οι Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, που είχαν θέσει τον -γενικό και εν μέρει ανακριβή- όρο για την έναρξη διαλόγου ΣΥΡΙΖΑ και Κεντροαριστεράς: «να ακολουθήσει αυτό που κάνουν οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης», εννοώντας στροφή προς τα αριστερά.
Από την πλευρά της, η κ. Γεννηματά έβαλε δύο προϋποθέσεις για τη συνέχεια του διαλόγου:
Πρώτον, να λήξει η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς αυτό εννοούσε με τη φράση της «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας κυβερνά με μια ακροδεξιά απόφυση».
Δεύτερον, η κυβέρνηση να αποδεχθεί την πραγματικότητα και να παρουσιάζει αντικειμενικά τα γεγονότα, καθώς -όπως είπε η κ. Γεννηματά στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος- «αυτά προϋποθέτει η συναίνεση».
Σε συμβολικό επίπεδο, η φωτογραφία που κυριάρχησε στα social media και στα σχόλια που ακολούθησαν ήταν εκείνη της κ. Γεννηματά μαζί με τους Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Θανάση Τσούρα και Κώστα Λαλιώτη.
Παρά τη μεγάλη συμμετοχή και στον δεύτερο γύρο (156.000 από 211.000 του πρώτου γύρου), η νικήτρια των εκλογών πρέπει να παλέψει πολύ για να πείσει ότι η διεύρυνση και η ανανέωση είναι στις προτεραιότητές της, ώστε να αποκτήσει νόημα και η καθαρή εντολή που η ίδια έλαβε.
Μέχρι το συνέδριο – αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία – δύσκολα θα ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει ίδρυση νέου φορέα ή σχηματισμός-ομπρέλα της συνεργασίας των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων στις επόμενες εκλογές. Προς το παρόν, πάντως, η κ. Γεννηματά θα συνεχίσει να τηρεί ίσες αποστάσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι «υλοποιεί τις πιο συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές» και τον κ. Μητσοτάκη ότι τις υποστηρίζει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις της νικήτριας των εκλογών δεν είναι επίσης η αποσαφήνιση του διλήμματος με ποιον θα συνεργαστεί μετά τις επόμενες εκλογές, εφόσον το απαιτήσουν οι αριθμοί, θέμα που δεν απαντήθηκε με ακρίβεια κατά την προεκλογική της εκστρατεία και το οποίο «σηκώνει» ο ΣΥΡΙΖΑ για να ασκήσει πίεση – το ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει βασικό θέμα του συνεδρίου, όποτε και αν γίνει.
Από την άλλη πλευρά, είναι δέσμευση της κ. Γεννηματά η διαμόρφωση ενός κορμού όπου «όλοι θα έχουν ρόλο» – αυτό όμως θα προκύψει επί της ουσίας από τις ψηφοφορίες του συνεδρίου. Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού θα συνεχίσουν να λειτουργούν ξεχωριστά, όπως και ότι στελέχη που στήριξαν ανοικτά ή εμμέσως την κ. Γεννηματά αναμένεται να πάρουν θέσεις στο κόμμα, μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου.
Σε ό,τι αφορά την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής των πρωτοβουλιών της κ. Γεννηματά.