Skip to main content

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κυριαρχία Τσίπρα, αλλά με δύσκολα στοιχήματα

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Απόλυτα κυρίαρχος στο κόμμα, αλλά με ενδιαφέροντα «στοιχήματα» για το εγγύς μέλλον και κυρίως για το κρίσιμο επόμενο τρίμηνο, εξέρχεται του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στα θετικά για τον κ. Τσίπρα είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο πολυτασικός χαρακτήρας του κόμματος, που για την ηγετική ομάδα πέριξ του Πρωθυπουργού δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει, μοιάζει να περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Δίπλα και πέριξ του κ. Τσίπρα δημιουργείται μια ηγετική ομάδα, ενίοτε και με αντικρουόμενα συμφέροντα και επιδιώξεις, αποτελούμενη από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη, Γιώργο Σταθάκη, Πάνο Σκουρλέτη, Γιάννη Δραγασάκη, Νίκο Παππά, Ρένα Δούρου, Αλέκο Φλαμπουράρη, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Χρήστο Σπίρτζη κ.ά..

Στα αρνητικά είναι ότι το κόμμα δεν μοιάζει διατεθειμένο να αφήσει τον Πρωθυπουργό να περάσει τη δεύτερη αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση για το χρέος αβρόχοις ποσίν και ότι για θέματα που άπτονται των «κόκκινων» γραμμών της αριστεράς θα δώσει τη δική του μάχη.

Η εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στην 6η θέση για τη νέα Κ.Ε. ήταν ένα ηχηρό «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις ενώ η 2η θέση του Νίκου Φίλη ένα μήνυμα ότι η μεταρρύθμιση στην παιδεία πρέπει να συνεχιστεί ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει σε ανοιχτή σύγκρουση με την εκκλησία.

Πώς όμως θα διαχειριστεί τα παραπάνω στοιχήματα ο Πρωθυπουργός; Εν πρώτοις, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες στη σύνοδο Κορυφής Καναδά – Ε.Ε. θα διερευνήσει τις πιθανότητες να κλείσει μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει στον ανασχηματισμό με ένα κυβερνητικό σχήμα που θα σηματοδοτεί την έξοδο από την κρίση. Εν τω μεταξύ, τα τεχνικά κλιμάκια από σήμερα και οι επικεφαλής των θεσμών από το τέλος της εβδομάδας θα έχουν στην Αθήνα τις πρώτες επαφές.

Πάντως, υπάρχει πάντα η λύση ενός άμεσου ανασχηματισμού, αλλά εδώ τα στοιχήματα και οι προκλήσεις είναι πολλές, είται αυτές αφορούν τις απαιτήσεις των δανειστών είτε τα μηνύματα από το κόμμα.