Skip to main content

Συμφωνία με αστερίσκους στη Ν.Δ. προ του αδιεξόδου και στο βάθος εμφύλιος

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Συμφωνία με πολλά όμως ερωτηματικά, μετά τη θύελλα, επετεύχθη στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Τα μέλη της ΚΕΦΕ αποφάσισαν ότι το αντίτιμο για όλα τα μέλη, παλιά και νέα προκειμένου να ψηφίσουν θα είναι 3 ευρώ, θα στηθούν περίπου 1300 κάλπες σε 900 εκλογικά κέντρα και μέχρι την Πέμπτη θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία.

Ωστόσο η συμφωνία επετεύχθη με ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν τα 8 από τα 17 μέλη της ΚΕΦΕ με τελικό αποτέλεσμα 7-1 υπέρ της παραπάνω απόφασης, με αποτέλεσμα η πλευρά Μεϊμαράκη να προειδοποιεί ότι θα την εκλάβει ως «διαβλητή», καθώς είχαν αποχωρήσει όλοι οι εκπρόσωποί της.

Μήλον της έριδος ο αριθμός των συμμετεχόντων

Το ύψος του αντιτίμου που πρέπει να πληρώσει κάποιος προκειμένου να ψηφίσει για τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο μοιραία θα καθορίσει και τον τελικό αριθμό όσων συμμετάσχουν στη διαδικασία, βρίσκεται πίσω από την αδυναμία συμφωνίας στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και τη σημερινή «έκρηξη» του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Η πλευρά Μεϊμαράκη, όπως εκφράστηκε επισήμως από τον Θόδωρο Αμπατζόγλου στη χθεσινή ΚΕΦΕ, επιμένει στον διαχωρισμό όσων είναι μέλη της ΝΔ και όσων δεν είναι μέλη. Για τους τελευταίους, ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος επιθυμεί προκειμένου να ψηφίσουν να πληρώσουν ένα σχετικά υψηλό αντίτιμο της τάξεως των 10 ακόμη με 20 ευρώ ώστε να αποθαρρυνθούν όσοι για δικούς τους λόγους θέλουν να «διακωμοδίσουν» ή να «μποϊκοτάρουν» την όλη διαδικασία.

Αυτό τον φέρνει αντιμέτωπο με τους υπόλοιπους τρεις υποψηφίους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνη Γεωργιάδη να τάσσονται κατά του διαχωρισμού σε μέλη και μη μέλη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα να κάνει ένα βήμα παραπάνω ζητώντας να πληρώσουν όλοι 2 ευρώ και να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια.

Στελέχη που διαφωνούν με τον κ. Μεϊμαράκη σημειώνουν ότι «η υψηλή συμμετοχή των μελών του κόμματος διασφαλίζει την ορθότητα της εκλογής».

Το θέμα του αντιτίμου κρίνεται απ’ όλες τις πλευρές ιδιαίτερα σημαντικό αφού η συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν εκείνη που έκρινε και το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του 2009.

Τουλάχιστον φαίνεται πως οι τέσσερις υποψήφιοι συμφωνούν στη μείωση των εκλογικών κέντρων και των καλπών που θα στηθούν σε όλη την επικράτεια (περί τα 900 εκλογικά κέντρα με 1.300 κάλπες) και στη λειτουργία πολλαπλάσιων τερματικών (περίπου 2.000 tablets), ώστε να γίνει η καταγραφή όσων ψηφίσουν και να αποφευχθούν φαινόμενα διπλοψηφίας.

Τη Δευτέρα διαφάνηκε ότι θα υπάρξει συμφωνία και στη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ στην κρατική τηλεόραση αλλά μετά τη σημερινή έκρηξη-δήλωση Μεϊμαράκη τα πάντα πλέον είναι ανοιχτά.

Τελικά λίγα λεπτά μετά τη διακοπή της συνεδρίασης της ΚΕΦΕ, τα μέλη της ενημερώθηκαν ότι θα συνεδρίαζαν ξανά στις 16:00.

Η πλευρά του κ. Μεϊμαράκη σημείωσε ότι θα συμμετάσχει εκ νεόυ στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ αφού όμως καθοριστούν οι προδιαγραφές και προκηρυχθεί πρώτα ο διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία.

Η εκπρόσωπος του Απόστολου Τζιτζικώστα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου γνωστοποίησε ότι υπήρξε συμφωνία για αντίτιμο 3 ευρώ για όλους αλλά «το ξέσπασμα του προέδρου» ήταν «μη ελεγχόμενο» και ενημέρωσε ότι επιστρέφει στην ΚΕΦΕ με τις αρχικές της θέσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη Σπυρίδων Χρυσοφώτης, σημείωσε και αυτός ότι υπήρξε συμφωνία για αντίτιμο 3 ευρώ για όλους και για το θέμα του διαγωνισμού και πως την Πέμπτη θα ανοίξουν οι προσφορές, ενώ γνωστοποίησε ότι διαφωνεί με τη διάκριση παλιών και νέων μελών και χαρακτήρισε εσφαλμένη και αντιδεοντολογική την παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη σημερινή διαδικασία της ΚΕΦΕ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στη Βόρειο Ελλάδα, είπε κι αυτός ότι «είχαμε συμφωνήσει σε όλα και συνέβη αυτό το περιστατικό. Εμείς για το καλό της ιστορίας της ΝΔ και σεβόμενοι τον κάθε νεοδημοκράτη ξεχωριστά θέλουμε να συνεχιστεί η διαδικασία και να οδηγηθούμε στην κάλπη στις 22 Νοεμβρίου. Η ενότητα της παράταξης είναι πέρα και πάνω από πρόσωπα».

Ενδεικτική της σκληρής κόντρας που εξελίσσεται στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι και η δήλωση του γενικού διευθυντή του κόμματος Κώστα Τζιμάρα, ο οποίος κατήγγειλε τον Β. Μεϊμαράκη για αναίτια, υβριστική επίθεση, απειλώντας τον ακόμη και με μήνυση.

Σύμφωνα τώρα με πληροφορίες, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων δεν αποκλείεται η διεξαγωγή ακόμη και ενός έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, τα μέλη του οποίου θα αποφασίσουν για τους όρους της προεδρικής εκλογής.