Skip to main content

Πλειστηριασμοί: Η κυβέρνηση αναζητά νέο μηχανισμό – ρύθμιση

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Σοβαρούς τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκαλεί το θρίλερ των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, λόγος για τον οποίο αναζητείται εναγωνίως λύση στο πρόβλημα που έχει ήδη δημιουργήσει «ρωγμές» και στους κομματικούς μηχανισμούς των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Τα σχέδια και τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων των αρμόδιων υπουργείων είναι πολλά και ποικίλα, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή που θα προστατεύσει την κυβέρνηση που δοκιμάζεται σοβαρά το τελευταίο διάστημα από το «τσουνάμι» των πλειστηριασμών και τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί, τραυματίζοντας το κοινωνικό της προφίλ.

Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες ώρες, δίνεται ένας «αγώνας δρόμου» από κυβερνητικά στελέχη να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Parapolitika FM, ανέφερε ότι αναζητείται μηχανισμός για αντίστοιχη ρύθμιση με αυτή του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και για επιχειρηματίες και εμπόρους με χρέη προς το Δημόσιο. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δάνεια πρώτης κατοικίας δεν πωλούνται σε funds, ενώ πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν γίνονται.

Αλλά και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής υπογράμμισε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι οι εφορίες δεν προβαίνουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και δεν βγάζουν ακίνητα στο «σφυρί» για μικροοφειλές, καθώς η συγκεκριμένη κίνηση δεν είναι και αποδοτική.

Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, όπως είπε, σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν γίνει πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και για οφειλές που ανέρχονται σε εξαψήφια και επταψήφια νούμερα.

«Απέχουμε από πλειστηριασμούς» ανέφερε δε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλής, καθώς, όπως επεσήμανε, με βάση ειδική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών του 2010, όσον αφορά τους πλειστηριασμούς της πρώτης και μόνης κατοικίας, οι προθεσμίες που τίθενται για τους πλειστηριασμούς δεν είναι δεσμευτικές και ως εκ τούτου «η διοίκηση δεν προχωρά στην πράξη».

Τόνισε ωστόσο ότι εάν τον πλειστηριασμό τον έχουν ξεκινήσει οι τράπεζες, τότε η διοίκηση μπορεί να επισπεύσει τη σχετική διαδικασία προκειμένου να διασφαλίσει καλύτερα και τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση εξάλλου, ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, είναι στο χέρι των προϊσταμένων των ΔΟΥ να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν όλους τους οφειλέτες, όπως και το πράττουν, αφού «δεν θέλουμε αναγκαστικά μέτρα, να διευκολύνουμε θέλουμε».

Γι’ αυτό άλλωστε και το τελευταίο διάστημα ακόμη και για μικροοφειλές οι εφορίες ενημερώνουν άμεσα τους φορολογούμενους, μέσω mail ή τηλεφωνικά, ενώ σύντομα θα υπάρξουν και νέα προγράμματα ενημέρωσης των οφειλετών.

Άνω των 300.000 ευρώ

Εξάλλου, με βάση τη μέχρι σήμερα πρακτική του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού ακινήτου λαμβάνεται όταν το χρέος υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, ενώ οι μεγαλοοφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη δεν γλιτώνουν εύκολα από τον πλειστηριασμό ακόμη και της πρώτης κατοικίας τους, αφού δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να την προστατεύει, εφόσον υπάρχουν χρέη προς το Δημόσιο. Με βάση δε τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, όλα τα αναγκαστικά μέτρα λαμβάνονται για χρέη άνω των 500 ευρώ.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι και ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, προκειμένου να προστατεύονται καλύτερα και ουσιαστικότερα οι οφειλέτες που μπορεί να έχουν ακόμη κι ένα μικρό χρέος προς την εφορία και ταυτόχρονα προς κάποιο ασφαλιστικό ταμείο.

«Πράσινο» από τους δανειστές

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι οποιαδήποτε ρύθμιση που αφορά βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη, για να προχωρήσει προς τη Βουλή θα πρέπει πρώτα να λάβει το «πράσινο φως» από τους δανειστές, οι οποίοι πάντως, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, έχουν αποδείξει ότι λειτουργούν με βάση μόνο οικονομικά κριτήρια και όχι με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση ωστόσο προωθεί ήδη σχέδιο και για τα χρέη προς το Δημόσιο, αντίστοιχο με αυτό των «κόκκινων» δανείων, με στόχο να προστατεύσει την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο.

Θα τεθούν φυσικά και εισοδηματικά κριτήρια τα οποία μελετώνται, με το τελευταίο «σενάριο» να προβλέπει οικογενειακό εισόδημα 13.906 ευρώ για τους άγαμους, 23.659 ευρώ για τους έγγαμους με προσαύξηση κατά 5.714 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία.

Το σχέδιο, στην περίπτωση που πάρει την έγκριση των δανειστών, θα προβλέπει ότι για τις ανωτέρω περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο οι πλειστηριασμοί θα παγώσουν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα, ακόμη κι αν έχουν κατασχεθεί τα ακίνητά τους και έχει εκδοθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού, να «μπλοκάρουν» το εν λόγω πρόγραμμα εφόσον υποβάλουν αίτηση στην εφορία τους και υπαχθούν σε ρύθμιση των χρεών τους.