Skip to main content

Τα πρώτα βήματα της Προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει εάν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του παρενέβη στο έργο δικαστικών λειτουργών προκειμένου να ασκήσουν διώξεις, χωρίς στοιχεία, και να καταστήσουν κατηγορούμενους πολιτικούς αντιπάλους της προηγούμενης κυβέρνησης, για την υπόθεση Novartis.

Τα αδικήματα που θα διερευνήσει η επιτροπή, είναι:

  • ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών
  • πρόκληση και προσφορά για τη τέλεση εγκλήματος
  • ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος
  • ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.

Η Ν.Δ. που ανέλαβε την πρωτοβουλία στηρίχθηκε στα όσα έχουν καταθέσει οι εισαγγελείς Ελένη Ράικου και Ιωάννης Αγγελής, στην αποκάλυψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ότι ο καθηγητής και πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης του είχε πει ότι του ασκήθηκαν πιέσεις για να καταθέσει ψευδώς κατά πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, στη δημόσια δήλωση Παπαγγελόπουλου έξω από το Μαξίμου ότι με μερική γνώση της δικογραφίας που έλαβε και με την εμπειρία του δικαστικού λειτουργού, η υπόθεση Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο και το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει την αυτοκάθαρσή του, αλλά και σε άλλες δηλώσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωναν δημοσίως ότι θα υπάρξουν διώξεις πολιτικών προσώπων.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης οι βουλευτές της Ν.Δ. αναμένεται να επαναλάβουν ότι το κατηγορητήριο είναι ανοιχτό, στη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν στοιχεία για περαιτέρω παρεμβάσεις και πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο σε δικαστικούς λειτουργούς, και για άλλες υποθέσεις, πλην της Novartis, αλλά και για την περίπτωση που προκύψουν στοιχεία για άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης ξεκινά τις εργασίες της με τη συζήτηση για τους μάρτυρες που θα κληθούν σε κατάθεση. Αναμένεται να συγκροτηθεί ένας μακρύς κατάλογος που δεν θα κλείσει σήμερα, αλλά θα μπορεί να καλέσει και άλλους μάρτυρες στο μέλλον, αν παραστεί ανάγκη εκ της έρευνας που θα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα καταθέσουν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η προηγούμενη πλειοψηφία αποφάσισε να παραπεμφθούν, δηλαδή οι Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Παναγιώτης Πικραμμένος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Θεωρείται επιπλέον βέβαιο ότι θα καταθέσουν οι δύο εισαγγελείς που έχουν καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας κατά Παπαγγελόπουλου, η κ. Ελένη Ράïκου και ο κ. Ιωάννης Αγγελής.

Άγνωστο παραμένει το αν θα κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες εναντίον των οποίων έχουν υποβληθεί μηνύσεις, ενώ στον κατάλογο των μαρτύρων, είναι πιθανό να συμπεριληφθούν η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, αλλά και οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και Μιχάλης Καλογήρου. Στον κατάλογο των μαρτύρων αναμένεται επίσης να βρεθεί ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Novartis Hellas Κωνσταντίνος Φρουζής ο οποίος δεν είχε κληθεί να καταθέσει στην έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη στη Δικαιοσύνη, αλλά και άλλα πρόσωπα όπως δημοσιογράφοι που υπόγραψαν δημοσιεύματα που αφορούσαν την υπόθεση. Αναμένεται επίσης να φανεί αν θα κληθεί η εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να ζητήσει να προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης στο πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής, θεωρώντας ότι αποτελεί ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι δεν στέκουν τα περί σκευωρίας, ενώ στη βασική της γραμμή η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι ο ισχυρισμός περί σκευωρίας όχι μόνο δεν υφίσταται αλλά έχει σκοπό να καλύψει το σκάνδαλο Novartis, όπως και ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αλλά και η κ. Τουλουπάκη έπραξαν απολύτως εντός των αρμοδιοτήτων τους και εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

Χωρίς απαντήσεις ο Παπαγγελόπουλος

Καμία επί της ουσίας απάντηση για τα όσα κατηγορείται δεν έδωσε χθες ο κ. Παπαγγελόπουλος, στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» στον ΑΝΤ1.

Εμφανίστηκε ως «απλός και συνηθισμένος άνθρωπος που ποτέ δεν πολιτεύτηκε και ποτέ δεν υπήρξε μέλος κόμματος» και ως «παρορμητικός που έχει οδηγηθεί σε απερισκεψίες και αφέλειες». 

Είπε ότι η τύχη το έφερε κάποια στιγμή να μένει δίπλα με τον κ. Τσίπρα και να αναπτυχθεί μεταξύ τους φιλία, ότι έκοψε τις επαφές του με τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο αγαπάει ακόμα, για να μην του δημιουργήσει πρόβλημα και σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας «είναι εξίσου θεσμικός με τον Κώστα Καραμανλή».

«Πότε δεν έκανε την παραμικρή παρέμβαση. Το μόνο που με ρωτούσε είναι επικαλούμενος την πείρα μου, τους χρόνους στους οποίους θα εξελιχθεί η υπόθεση. Αυτό μόνο. Δεν με άγχωσε» είπε.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε ακόμα ότι μίλησε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους αλλά δεν μίλησε ποτέ για πολιτικά πρόσωπα, χαρακτήρισε έναν από τους μεγαλύτερους πολέμιούς του την κ. Ράικου και είπε ότι θα ζητήσει να εξεταστεί κατ΄ αντιπαράσταση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους εισαγγελείς Ράικου και Αγγελή.

«Δεν ήταν λάθος μου ότι ενημέρωσα το Μέγαρο Μαξίμου πριν ενημερωθεί η Βουλή για το σκάνδαλο Novartis. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και μάλιστα από την προηγούμενη κυβέρνηση από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ» είπε επίσης ο κ. Παπαγγελόπουλος και ζήτησε «να ανοίξουν τα τηλέφωνα όλων όσων εμπλέκονται στη υπόθεση».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι «στη Βιέννη δόθηκε στους εισαγγελείς λογαριασμός πολιτικού προσώπου. Υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Το όνομά του προκύπτει από τη δικογραφία» και σε ό,τι αφορά το ιατρικό σκέλος του σκανδάλου Novartis σημείωσε: «Η Novartis είχε ταρίφα για τους γιατρούς. Ξεκινούσε από 1.000 ευρώ και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έφτανε ακόμα και τις 4.000 ευρώ. Συνταγογραφούσαν φάρμακα της εταιρείας ακόμα και εκεί που δεν χρειαζόταν».