Νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησε η σύσταση της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι ξεκινά από σήμερα ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος και στέκονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, αλλά και στην αρνητική στάση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή δεν διαθέτει θεσμική υπόσταση.
«Η επιτροπή διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη. Ε, και;», υπογραμμίζουν οι κύκλοι του Μαξίμου, κατά τους οποίους «είναι απολύτως κατανοητή η αρνητική στάση του κ. Μητσοτάκη και της ομάδας του».
Όπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, «στη δική τους ατζέντα βρίσκεται μόνο η υπεράσπιση της διαπλοκής, η εκπροσώπηση των καναλαρχών, η μάχη χαρακωμάτων του παλιού πολιτικού κατεστημένου, η υπονόμευση της διαπραγμάτευσης».
«Μέχρι εκεί μπορούν, μέχρι εκεί φτάνουν. Ο κοινωνικός διάλογος για το Σύνταγμα, είναι σύνθετο πρόβλημα και πολύ ψιλά γράμματα για τους κήρυκες των Χανίων» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν: «Δεν πειράζει. Ας μείνουν στο περιθώριο. Δικό τους πρόβλημα».
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία ανέφερε ότι οι διαδικασίες της αναθεώρησης του Συντάγματος ξεκινούν και ολοκληρώνονται στη Βουλή, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «αντί γι’ αυτό, ο ανακοίνωσε μια επιτροπή χωρίς καμία θεσμική υπόσταση και κύρος».
«Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν τεχνάσματα αποπροσανατολισμού και μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν να καλύψουν τα μεγάλα προβλήματα που οξύνονται κάτω από το κλίμα της κυβερνητικής κατάρρευσης», συμπλήρωσε η Ν.Δ., ενώ παραδέχτηκε ότι το Σύνταγμα έχει ανάγκη από ριζική αναθεώρηση.
Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, αποστολή της Επιτροπής είναι η διοργάνωση θεματικών συζητήσεων και εκδηλώσεων διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας, με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων, αλλά και μεμονωμένων πολιτών.
Διάλογος θα διεξαχθεί επίσης μέσω ανοιχτής διαδικτυακής πλατφόρμας, όπου κάθε πολίτης θα δύναται να καταθέτει τις προτάσεις του.
Σε δεύτερη φάση, τα συμπεράσματα από τη δημόσια αυτή διαβούλευση θα συγκεντρωθούν με τη διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, την άνοιξη του 2017, η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε ειδική Επιστημονική Επιτροπή προς τελική επεξεργασία.
Σύμφωνα με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το φθινόπωρο του 2017, και αφού το υλικό της διαβούλευσης έχει παραδοθεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα, αναμένεται να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ακριβώς ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον Κανονισμό της Βουλής.
Συντονιστής της επιτροπής θα είναι ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.
Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν:
Από τον ακαδημαϊκό χώρο:
- Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ
- Ιωάννης Γκόλιας, Πρύτανης ΕΜΠ
- Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής ΕΚΠΑ
- Πέτρος Παραράς, Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος ΣτΕ
- Ανδρέας Δημητρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
- Νίκος Μουζέλης, Ομότιμος Καθηγητής LSE
Από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
- Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
- Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής,
Από τον επιχειρηματικό χώρο:
- Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
- Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας
Από τον χώρο του πολιτισμού:
- Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός.
naftemporiki.gr