Για εξαπλασιασμό του αριθμού των αποφυλακίσεων για λόγους «αναπηρίας» τα τελευταία τρία χρόνια σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, κάνει λόγο το Ποτάμι.
«Δύο μέρες μετά τη νέα παράταση που έδωσε ο υπουργός κ. Καλογήρου στην ισχύ του νόμου Παρασκευόπουλου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαντώντας στην ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού παραδέχεται ότι τα τελευταία 3 χρόνια εξαπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη 5ετία, ο αριθμός των αποφυλακίσεων για λόγους “αναπηρίας”!», τονίζει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η απάντηση του υπουργείου ενισχύει όσα εδώ και τρία χρόνια καταγγέλλει Το Ποτάμι. Ο νόμος Παρασκευόπουλου από την αναγκαία αποσυμφόρηση των φυλακών οδήγησε σε μια “βιομηχανία” αποφυλακίσεων με ευνοημένους αυτούς που είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά».
Όπως αναφέρει αναλυτικά:
- «Σε 341 ανέρχονται οι αποφυλακίσεις για λόγους αναπηρίας την τριετία 2015 – 18 (εξ αυτών οι 323 είναι με το νόμο Παρασκευόπουλου) όταν την 5ετία 2009 14 ήταν μόλις 57.
- Εγκρίθηκε το 85% (!) των αιτήσεων κρατουμένων για λόγους υγείας. Την τελευταία 3ετία έχουν εκδοθεί συνολικά 341 βουλεύματα για πρόωρη αποφυλάκιση για λόγους υγείας και 60 είναι τα απορριπτικά βουλεύματα – ποσοστό απόρριψης δηλαδή μόλις 15%.
- Οι περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών που προστέθηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου ως νέα κατηγορία για πρόωρη αποφυλάκιση ανέρχονται σε 79, χωρίς όμως το Υπουργείο να απαντάει ξεκάθαρα πόσοι τελικά αποφυλακίστηκαν με βάση πιστοποιητικό αναπηρίας λόγω ψυχικής νόσου όπως στην περίπτωση Φλώρου».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
«Προς τους Υπουργούς: α) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων β) Υγείας
ΘΕΜΑ: «Πόσες αποφυλακίσεις έχουν γίνει βάσει πιστοποιητικών αναπηρίας;»
Όταν ψηφιζόταν ο νόμος Παρασκευόπουλου στη Βουλή, που ήταν μόλις ο τρίτος νόμος που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο Στάυρος Θεοδωράκης είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής: “Δεν σας ενδιαφέρουν οι φτωχοδιάβολοι των φυλακών – σας ενδιαφέρουν οι πλούσιοι και οι διάσημοι, σε αυτούς παρέχετε υπηρεσία. […] Πώς θα μπορέσετε αύριο κύριε υπουργέ να αποτρέψετε την αποφυλάκιση ενός VIP κρατούμενου που θα σας φέρει δυο χαρτιά γιατρών που θα πιστοποιούν μια ανίατη και δύσκολα ανιχνεύσιμη αρρώστια. [..] Δεν σας ενδιαφέρουν αυτά όμως κύριε υπουργέ – δημόσιες σχέσεις κάνετε και είναι λυπηρό».
Η «υπόθεση Φλώρου» λοιπόν δεν ήρθε «από το πουθενά». Είναι συνέπεια ενός κακού νόμου και η έκδοση πιστοποιητικών αναπηρίας από το Κ.Ε.Π.Α είναι το μέσο για την επίτευξη της αποφυλάκισης. Ο Νόμος 4322/2015, γνωστός ως «νόμος Παρασκευόπουλου», παράσχει το δικαίωμα να αποφυλακίζονται, χωρίς να μεσολαβεί δικαστική κρίση, καταδικασθέντα άτομα με πιστοποιητικά αναπηρίας. Στις δε περιπτώσεις αναπηρίας προστέθηκε και η επίκληση ψυχικής νόσου.
Με αφορμή την «υπόθεση Φλώρου» φαίνεται μετά τη «βιομηχανία» πλαστών πιστοποιητικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη χορήγηση επιδομάτων αναπηρίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους «τυφλούς» της Ζακύνθου, αναδύεται στο χώρο της Δικαιοσύνης μια νέα βιομηχανία χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών για αποφυλακίσεις που προσβάλλει την Δικαιοσύνη, την κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 700 αποφυλακίσεις έχουν πραγματοποιηθεί με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου βάσει πιστοποιητικών αναπηρίας. Αναμεσά δε στους αποφυλακισθέντες ενδεχομένως να βρίσκονται και βαρυποινίτες του οργανωμένου εγκλήματος.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Ποιος είναι ο αριθμός των κρατουμένων που έχουν αποφυλακιστεί από το 2015 έως σήμερα βάσει πιστοποιητικών αναπηρίας; Να κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία.
- Ποιος είναι ο αριθμός των κρατουμένων που έχουν αποφυλακιστεί από το 2015 έως σήμερα βάσει πιστοποιητικών αναπηρίας ψυχικής νόσου; Να κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία.
- Πόσοι από τους ανωτέρω κρατουμένους ήταν καταδικασμένοι για βαριά εγκλήματα; Να κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία.
- Σκοπεύετε να προβείτε σε κατάργηση ή τροποποίηση της σχετικής διάταξης;
- Ποια διαδικασία ακολουθείται από τα ΚΕΠΑ για την έκδοση πιστοποιητικών αναπηρίας και ποια διαδικασία ελέγχου για την αποφυγή έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών;
- Πόσα πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας έχουν βρεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου από τα έτη 2015 και μετά;».