Τον σεβασμό του προς τον ελληνικό λαό για τη «δύσκολη πορεία που διένυσε τα τελευταία χρόνια», εξέφρασε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, χαιρετίζοντας παράλληλα την «αποφασιστική θέληση» της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις.
«Οι Έλληνες ήταν εκείνοι που σε μια εποχή που το ζητούμενο ήταν η οικονομική σταθερότητα αγωνίστηκαν για να βρουν τις σωστές ευρωπαϊκές λύσεις. Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα και η πορεία αυτή στέφεται με επιτυχία» ανέφερε κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σημείωσε επίσης πως «στο πρόσωπο της Ελλάδας διακρίνει έναν στενό εταίρο» και έκανε λόγο για «σημαντικό περιθώριο βελτίωσης των διμερών σχέσεων.
Ο Γερμανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην περίοδο 2010-2012 που – όπως είπε – δεν ήταν εύκολη για τις σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας, για να προσθέσει ωστόσο ότι χάρη σε κοινές προσπάθειες τέθηκαν οι βάσεις για μία διμερή συνεργασία που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Πρ. Παυλόπουλος: Άριστες διμερείς σχέσεις
Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι συναντάται με τον Γερμανό ομόλογό του για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο και υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των συζητήσεων και το άριστο κλίμα στις διμερείς σχέσεις.
Σημείωσε παράλληλα πως η επίσκεψη του κ. Σταϊνμάιερ πραγματοποιείται σε μία περίοδο που η Ελλάδα κάνει μία προσπάθεια επανεκκίνησης. «Ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά αφήνουμε πίσω τη μνημονιακή περίοδο που υπήρξε επώδυνη για τον ελληνικό λαό» είπε.
Τόνισε ακόμη πως η χώρα μας απέδειξε πόσο συνεπής είναι απέναντι στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, παρά τα λάθη των προγραμμάτων που – όπως είπε – υπήρξαν και δεν μπορούν να καταλογιστούν στον ελληνικό λαό.
Εξήρε παράλληλα την προσωπική συμβολή του κ. Σταϊνμάιερ προς τη χώρα μας εκείνη την περίοδο, μία «πολύτιμη συμβολή σε στιγμές που οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες», όπως παρατήρησε. «Δεν λησμονούμε όσα κάνατε» πρόσθεσε.
Εν όψει των ευρωεκλογών ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντιμετωπίζει ευθέως απειλές, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ως και στην αποδόμησή του. «Υπό τα δεδομένα αυτά είναι προφανές, πριν απ’ όλα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρέος να φθάσει ως την τελική της ενοποίηση» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «η πορεία προς την ενοποίηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος προϋποθέτει την ανάληψη πρωτοβουλιών κυρίως προς την κατεύθυνση της τόνωσης του πυλώνα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας».
Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι η αρχή της αλληλεγγύης αποτελεί θεμελιώδη κανόνα, πάνω στη βάση του οποίου στηρίζεται όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να σεβόμαστε την αρχή αυτή σε όλες της τις εκφάνσεις, και ιδίως όσον αφορά την επίλυση του προσφυγικού».
Σημείωσε επιπλέον ότι «πρέπει να θωρακίσουμε τον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα» αλλά και «να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα της Ελλάδας που αποτελούν, όπως παρατήρησε ταυτοχρόνως και ευρωπαϊκά θέματα: το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Εστιάζοντας ειδικότερα στην ΠΓΔΜ είπε πως η Ελλάδα ευνοεί την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με προϋπόθεση όμως επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο. «Για να γίνει αυτό πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο σύνταγμά της. Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή, την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Διαμήνυσε τέλος ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε βήματα πίσω για να μας φτάσουν οι μελλοντικοί εταίροι μας», προσθέτοντας ότι «η στασιμότητα και η οπισθοδρόμηση για την Ευρώπη δεν είναι νοητή».
naftemporiki.gr