Ως μια θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την προαναγγελία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Στέργιου Πιτσιόρλα, περί σύστασης Εθνικού Συμβουλίου για τα θέματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου.
Όπως ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου, «17 χώρες της Ε.Ε. έχουν αναπτύξει ήδη αντίστοιχους θεσμούς και εθνικά σχέδια».
«Το ΔΙΚΤΥΟ, ως ελληνικό Think Tank, ασχολείται εδώ και δυο χρόνια με θέματα προετοιμασίας της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή, έχοντας μέχρι τώρα παρουσιάσει μελέτες, έρευνες, εκδόσεις και εκδηλώσεις σχετικά με την επίδραση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της Τεχνητής Νοημοσύνης στους τομείς της Εργασίας, της Υγείας, του Τουρισμού, της Ασφάλειας, της Χρηματοοικονομικής κ.α.», σημείωσε.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως «στην προσπάθειά του αυτή ζήτησε την βοήθεια από εξαιρετικά σημαντικούς Έλληνες επιστήμονες, ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και δραστήριων εκπροσώπων από τον χώρο των επιχειρήσεων. Την άνοιξη προσκάλεσε τον επικεφαλής της ειδικής γερμανικής πλατφόρμας για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, ώστε να παρουσιάσει στην Ελλάδα την στενή συνεργασία Κράτους – Πανεπιστημίων – Επιχειρήσεων – Συνδικάτων – Αυτοδιοίκησης. Είναι αξιοσημείωτο και ελπιδοφόρο ότι συμμετείχαν στην συνάντηση οι σημαντικότεροι κοινωνικοί φορείς και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Σε πρόσφατο μάλιστα συνέδριο του Economist, παρουσιάσαμε το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί ένα Εθνικό Συμβούλιο και αντίστοιχα οι στόχοι ενός Εθνικού Προγράμματος».
«Πιστεύουμε ότι η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου θα είναι ένα σημαντικό βήμα ΑΝ -με βάση την διεθνή εμπειρία άλλων κρατών μέχρι τώρα- προέλθει η σύνθεση του με υπερκομματική συναίνεση από την Βουλή, έχει συγκεκριμένη αποστολή, στόχο, χρονοδιάγραμμα, υπηρεσίες υποστήριξης και προϋπολογισμό», κατέληξε η κ. Διαμαντοπούλου.