Skip to main content

Ψήφος αποδήμων: Μικρότερη η απόσταση μετά τις συναντήσεις Μητσοτάκη-αρχηγών

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Η κυβέρνηση επισπεύδει τις κινήσεις της για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έχοντας σκοπό το αργότερο μέσα στον Νοέμβριο να γίνει η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος στέλνει σήμερα την επιστολή στα κόμματα για να ορίσουν εκπροσώπους για την επιτροπή, έχοντας ως στόχο να ξεκινήσει τις εργασίες της μέσα στην εβδομάδα. Μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, στη Ν.Δ. επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι 200 ψήφοι είναι εφικτοί, ενώ διευκρινίζεται πως η στάση της πλειοψηφίας έχει μόνο μία κόκκινη γραμμή. Την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με την ψήφο όσων διαμένουν εντός των ορίων της χώρας.

Διευκρινίζεται ακόμα ότι σε ό,τι αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, οι 200 ψήφοι δεν είναι απαραίτητες για να ισχύσει η όποια αλλαγή από τις επόμενες εκλογές, όπως ισχύει για τον εκλογικό νόμο. Οι 200 ψήφοι, με βάση την συνταγματική πρόβλεψη, είναι απαραίτητες για να δοθεί το δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν. Αν δεν υπάρξουν 200 ψήφοι στην ψηφοφορία που θα γίνει τον Νοέμβριο, τότε δεν θα αλλάξει τίποτε σε σχέση με τα όσα ισχύουν σήμερα. 

Σε αυτό το τοπίο και με βάση τη στάση των κομμάτων μετά τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 φέρονται να μπαίνουν στον διάλογο με διάθεση να συζητήσουν την κυβερνητική πρόταση και η πλειοψηφία διαμηνύει ότι είναι έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς, ώστε να υπάρξει συναινετικό αποτέλεσμα. Κάθετα αντίθετος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ειδικό εισηγητή Γιάννη Ραγκούση να επιμένει – επί λέξει – σε χθεσινή του δήλωση ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με οικονομικά συμφέροντα ετοιμάζουν αλλοίωση του εκλογικού σώματος για να μην ξαναβγεί κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα ακόμα ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει μέχρι τέλους σε αυτή τη γραμμή για μία κυβερνητική πρωτοβουλία για την οποία πάνω από το 70% της ελληνικής κοινής γνώμης βλέπει θετικά. (Opinion 13.10.2019)

Η εξίσωση για τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι εύκολη, πληροφορίες όμως θέλουν τον πρωθυπουργό έτοιμο για συμβιβασμούς, ώστε να φανεί ότι έχει τη δυνατότητα να προχωρά συναινετικά.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε με επίθεση εναντίον του Κινήματος Αλλαγής επειδή συζητά την κυβερνητική πρόταση, με τη Χαριλάου Τρικούπη να απαντά ότι δεν άγεται και φέρεται από τη συγκυρία όπως κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά έχει σταθερή θέση υπέρ του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εκλογές, πολύ πριν εκδηλωθεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Κρίσιμο θεωρείται το στοιχείο της επιστολικής ψήφου για την οποία είναι θετικό το Κίνημα Αλλαγής, αλλά φέρονται να διαφωνούν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με προβληματισμό και αμηχανία τη στάση του ΚΚΕ στην εν εξελίξει συζήτηση και είναι έτοιμοι, όπως κατηγορούν το Κίνημα Αλλαγής για σύμπλευση με τη Ν.Δ., να κατηγορήσουν το ΚΚΕ ότι αν συμφωνήσει θα συνταχθεί με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ ελπίζουν ότι τελικά δεν θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ. 

Κρίσιμο σημείο ωστόσο είναι το ότι ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δεν είναι αρνητικός στην προσμέτρηση των ψήφων στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, στοιχείο που αποτελεί και την «κόκκινη γραμμή» της Ν.Δ., η οποία συζητά όλα τα άλλα, εκτός από αυτό.