Skip to main content

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η εποχή που οι ψηφοφόροι επηρεάζονταν μαζικά πέρασε

Από την έντυπη έκδοση 

Συνέντευξη στον Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου 
[email protected]

«Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Η υποψηφιότητά μου δεν έχει κανένα ταξικό χρώμα» τονίζει ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ., διαβεβαιώνοντας ότι ως άνθρωπος αποφεύγει τα άκρα. Παραδέχεται ότι η πολιτική των απολύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά υπήρξε εσφαλμένη και υπογραμμίζει ότι για τους ασθενέστερους ενδιαφέρεται πραγματικά εκείνος που αγωνίζεται για την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης.

Σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στο χρίσμα Καραμανλή προς τον κ. Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας ότι η εποχή των προσωπικοτήτων που επηρέαζαν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων παρήλθε ανεπιστρεπτί. Δηλώνει επίσης ότι οι συζητήσεις περί οικουμενικής που εμπλέκουν τον Κώστα Καραμανλή δεν απηχούν τις απόψεις του μέσου νεοδημοκράτη και ξεκαθαρίζει ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζει απότοκο της «τραγικής πολιτικής» που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο.

Την Κυριακή το βράδυ η Ν.Δ. θα ανακοινώσει επίσημα αποτελέσματα ή θα καθυστερήσει και πάλι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα του κόμματος;

«Θα έχουμε αποτελέσματα το ίδιο βράδυ. Αυτή τη φορά η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή από την προηγούμενη, ούτε τα τρία ευρώ απαιτούνται ούτε η πιστοποίηση των καταλόγων μέσω του συστήματος της Vodafone. Εχουμε εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν μόνο όσοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή και στα ίδια εκλογικά τμήματα. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί γρήγορα, δεν θα υπάρξει ταλαιπωρία και θα έχουμε αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής».

Γιατί να επιλέξουν οι ψηφοφόροι Κυριάκο Μητσοτάκη;

«Θεωρώ ότι έχω μεγαλύτερη δυνατότητα να ξανακάνω τη Ν.Δ. μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Ενα σύγχρονο φιλελεύθερο ευρωπαϊκό κόμμα το οποίο θα μπορεί πολύ σύντομα να προτάξει ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Δεν νομίζω ότι κανείς νεοδημοκράτης συμβιβάζεται με τη Ν.Δ. στο 28%, πόσο μάλλον όταν απέναντί μας έχουμε μια ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση. Η χώρα χρειάζεται σήμερα μια αξιόπιστη και ευρωπαϊκή αξιωματική αντιπολίτευση».

Λέτε ότι μπορείτε να κερδίσετε τον Αλ. Τσίπρα. Ομως στον πρώτο γύρο των εκλογών εσείς πήγατε καλύτερα στις αμιγώς αστικές περιοχές και ο κ. Μεϊμαράκης στις φτωχότερες. Μπορείτε να κερδίσετε εκλογές χωρίς το λαϊκό στοιχείο;

«Κατ’ αρχάς δεν νομίζω ότι μπορούμε να εξαγάγουμε κανένα ταξικό συμπέρασμα από αυτή την εκλογή. Η Ν.Δ. είναι ένα μεγάλο αστικό, λαϊκό κόμμα το οποίο ενσωματώνει όλες τις κοινωνικές τάξεις και τα εισοδήματα. Εγώ ουδέποτε αισθάνθηκα ότι εκφράζω μια συγκεκριμένη τάξη. Εχω την τιμή να εκλέγομαι πέντε φορές βουλευτής στη Β’ Αθηνών – τις τέσσερις πρώτος. Και η Β’ Αθηνών δεν είναι μόνο η Εκάλη και το Ψυχικό.

Είναι και το Περιστέρι, η Αγία Βαρβάρα, η Καλλιθέα. Να θυμίσω, επίσης, ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές εγώ ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχοντας στα χέρια μου ένα εξαιρετικά δύσκολο χαρτοφυλάκιο, πήρα 95.000 σταυρούς και ο κ. Μεϊμαράκης ως Πρόεδρος της Βουλής, με το κύρος που περιβάλλει το αξίωμα, πήρε λίγο παραπάνω από 40.000 σταυρούς. Κατά συνέπεια απορρίπτω οποιοδήποτε επιχείρημα θέλει να προσδώσει ταξικό χρώμα στη δική μου υποψηφιότητα. Μια αναπτυξιακή πολιτική δεν έχει ταξικό χρώμα. Οποιος ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη και την απασχόληση ενδιαφέρεται κατεξοχήν για τους ασθενέστερους στην ελληνική κοινωνία. Δηλαδή τους άνεργους και ιδίως του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι βίωσαν το αποτέλεσμα της υφεσιακής πολιτικής έξι ετών».

Μιλήσατε για τη θητεία σας στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ομως ο κ. Μεϊμαράκης άφησε αιχμές εναντίον σας λέγοντας ότι οι απολύσεις καθαριστριών και σχολικών φυλάκων δεν συνιστούν μεταρρύθμιση. Τι απαντάτε;

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την πρακτική της εκ των υστέρων κριτικής. Δεν άκουσα τον κ. Μεϊμαράκη να λέει αυτά τα πράγματα το πολύ δύσκολο καλοκαίρι του 2013, όταν ανέλαβα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και όλοι γνωρίζαμε ότι έπρεπε να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες εγώ δεν διαπραγματεύτηκα, αλλά έπρεπε να υλοποιήσω. Το έκανα με πολιτικό θάρρος, με μεγάλη προσωπική δυσκολία, αναγνωρίζοντας τότε ότι η πολιτική αυτή ήταν εσφαλμένη. Συνόδευσα, όμως, αυτές τις πολιτικές με ένα συνολικό πλαίσιο πολύ ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση. Εισήγαγα έννοιες που ήταν εντελώς ξένες στο ελληνικό Δημόσιο, όπως η έννοια της αξιολόγησης. Εξορθολογήσαμε τις δομές όλων των υπουργείων. Επιταχύναμε την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, ενισχύσαμε τα ΚΕΠ, εισαγάγαμε πολλές απλοποιήσεις στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Ολα αυτά γιατί δεν τα θυμήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης και εστιάζει μόνο στο θέμα των απολύσεων; Αυτή η κριτική την οποία ακούω και από άλλα στελέχη της Ν.Δ., μερικές φορές μου θυμίζει την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά στην παράταξή μας. Δεν περίμενα να αντιγράφουν στελέχη της Ν.Δ. την κριτική τους στο πρόσωπό μου!».

Υπάρχει, πάντως, ένα κοινό νήμα στην κριτική που σας ασκούν στελέχη της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Λένε ότι είστε νεοφιλελεύθερος…

«Δεν ξέρω τι πάει να πει αυτός ο όρος. Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Πιστεύω στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά και στον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους. Σε ένα κράτος, όμως, που θα είναι λιτό και αποτελεσματικό και θα σέβεται τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου. Το να αντιμετωπίζεις τις πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος είναι νεοφιλελεύθερη πολιτική; Νομίζω είναι κοινή λογική. Είμαι ένας μετριοπαθής άνθρωπος. Αποφεύγω τα άκρα. Αν έπρεπε να αυτοπροσδιοριστώ θα έλεγα ότι είμαι ένας μετριοπαθής φιλελεύθερος κεντροδεξιός πολιτικός. Μακριά από εμένα όλες οι ακραίες αναφορές».

Θα λέγατε ότι έχετε απέναντί σας και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έχει δώσει ένα άτυπο χρίσμα στον κ. Μεϊμαράκη;

«Δεν το αισθάνομαι αυτό, όχι. Κατ’ αρχάς δεν έχω ακούσει τον κ. Καραμανλή να κάνει καμία τέτοια δημόσια δήλωση. Είναι δικαίωμά του, βέβαια, να τοποθετηθεί. Εγώ έφτασα στο 30% κάνοντας μια μεγάλη έκπληξη στον πρώτο γύρο, χωρίς να έχω τη δημόσια στήριξη κανενός. Σε αυτές τις εκλογές έχει μεγάλη σημασία να μπορούμε να επικοινωνούμε απευθείας και χωρίς διαμεσολαβητές με την ίδια την κοινωνία της Ν.Δ. Η εποχή όπου οποιοσδήποτε, όσο κύρος και αν έχει, θα μπορούσε να επηρεάσει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων έχει, ευτυχώς, παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Θα μπορούσατε να συνυπάρξετε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σημερινή κυβέρνηση;

«Οχι. Αποκλείεται. Δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο αλλά και καμία ανάγκη μεγάλης συνεννόησης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούμε στον πυρήνα της πολιτικής μας. Ακουσα, πάλι, τον πρωθυπουργό να μιλάει για έναν άλλο δρόμο οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας. Εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο αυτή η προσέγγιση. Εγώ πιστεύω στις δυνάμεις της υγιούς επιχειρηματικότητας, στην ιδιωτική οικονομία και στις ιδιωτικές επενδύσεις. Πάντως, δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιθυμία για κάτι τέτοιο και από την κυβέρνηση. Εχω ακούσει τον κ. Τσίπρα να αισθάνεται πολύ άνετα με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του. Ας ψηφίσει λοιπόν το Ασφαλιστικό και τους υπόλοιπους εφαρμοστικούς νόμους. Εμείς θα καταψηφίσουμε γιατί τα νομοσχέδια αυτά είναι το αποτέλεσμα μιας τραγικής πολιτικής η οποία εφαρμόστηκε τον τελευταίο χρόνο».

Δεν είναι υπερβολικό να λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για όλα τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος;

«Καθόλου. Αν δεν είχε διαταραχθεί η πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης θα είχαμε ανάπτυξη της τάξης του 3% και προφανώς οι πιέσεις που θα ασκούνταν στο ασφαλιστικό σύστημα θα ήταν μειωμένες. Είναι αστείο να συζητάμε για αντιμετώπιση του ασφαλιστικού αυξάνοντας κι άλλο τις εργοδοτικές εισφορές. Μερικές φορές αυτοί οι άνθρωποι μου δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καμία εικόνα για την ελληνική οικονομία. Δεν ξέρουν τι σημαίνει να παλεύεις να κρατάς μια μικρομεσαία επιχείρηση ζωντανή υπό το βάρος όλων αυτών των πρόσθετων φόρων».

Αν όμως πούμε «όχι» στις περικοπές και «όχι» στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, τότε πού θα βρεθούν οι πόροι για μια βιώσιμη λύση;

«Είναι θέμα της κυβέρνησης να βρει λύση στο πρόβλημα. Η κυβέρνηση το δημιούργησε το πρόβλημα, η κυβέρνηση να το λύσει».

Δεν πρέπει και η αντιπολίτευση να έχει θέσεις για τη λύση του ασφαλιστικού;

«Η αντιπολίτευση έχει ξεκάθαρες θέσεις ως προς τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος. Θυμίζω ότι πρώτος είχα μιλήσει για την ανάγκη περικοπής των πρόωρων συντάξεων, όταν κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα. Υπάρχουν κινήσεις εξορθολογισμού, όπως συνενώσεις ταμείων, βελτίωση της εισπραξιμότητας των ταμείων. Δεν βλέπω, όμως, την κυβέρνηση να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση».

Μήπως η όλη συζήτηση περί οικουμενικής κυβέρνησης αφορά το ποιος θα είναι πρωθυπουργός; Ο πρώην υπουργός της Ν.Δ., Γιώργος Βουλγαράκης, πρότεινε -για παράδειγμα- τον Κώστα Καραμανλή.

«Δεν παρακολουθώ αυτά που λέει ο κ. Βουλγαράκης. Δεν το άκουσα καν. Δεν γνωρίζω να έχει εκφράσει ο κ. Καραμανλής καμία τέτοια επιθυμία. Ολη αυτή η συζήτηση που ξεκινά από διάφορα στελέχη της Ν.Δ. (οι πιο πολλοί έχουν αποχωρήσει εδώ και καιρό από την ενεργό πολιτική και μάλλον ψάχνουν έναν δρόμο επιστροφής) περί υπόγειων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, εμπλέκοντας τον πρώην πρωθυπουργό, δεν κάνουν καλό στη Ν.Δ. Δεν απηχούν τις απόψεις του μέσου νεοδημοκράτη. Τέτοια σενάρια σε περίπτωση που εγώ κερδίσω δεν πρόκειται να υπάρξουν. Υποχρέωση για συναίνεση υπάρχει μόνο σε ζητήματα συνταγματικής αναθεώρησης. Στα υπόλοιπα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας βρει απέναντι».