Skip to main content

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις υποψηφιότητες στη Ν.Δ.

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Στο κυνήγι των υπογραφών των 521 μελών της Πολιτικής Επιτροπής, πλην των 75 βουλευτών του κόμματος, όπως όλα δείχνουν, έχουν επιδοθεί στη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι υποψηφιότητες θα οριστικοποιηθούν αύριο, τελευταία ημέρα της προθεσμίας, ενώ πληροφορίες θέλουν τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να ανακοινώνει ακόμη και σήμερα το απόγευμα την υποψηφιότητά του.

Μέχρι αυτήν την ώρα πάντως οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας έχουν συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών και μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε το πρωί στο Mega πως βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο του αφού έχει συγκεντρώσει περίπου 40 υπογραφές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα και κατάλογο με υπογραφές, πέραν των 50 που απαιτούνται, μελών της Πολιτικής Επιτροπής χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται βουλευτές και αυτοδιοικητικά στελέχη. Εντός πάντως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κερδίζει έδαφος η άποψη ότι ουδείς από τους βουλευτές δεν πρέπει να υπογράψει κάποια υποψηφιότητα για ευνόητους λόγους αφού από την επομένη της εκλογής θα κάθονται όλοι στα ίδια έδρανα.

Προβληματισμός υπάρχει τόσο εντός του κόμματος όσο και στους υποψηφίους για το γεγονός ότι η συζήτηση φαίνεται να εξαντλείται στη «μάχη» προσώπων και υπογραφών και όχι στο ιδεολογικό και στην επόμενη ημέρα στο κόμμα.

Ωστόσο οι υποψήφιοι αναμένεται από αύριο, τελευταία ημέρα για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, να «ανοίξουν» τα χαρτιά τους για το πώς θέλουν τη Ν.Δ. τα επόμενα χρόνια.

Το θέμα σχετίζεται και με την αντιπαράθεση που προέκυψε μεταξύ των υποψηφίων για την ημερομηνία της εκλογής του νέου προέδρου. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τάσσεται υπέρ της άμεσης διεξαγωγής της διαδικασίας -το αργότερο μέχρι τις 25 Οκτωβρίου- ενώ οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας, θέλουν η εκλογή νέου προέδρου να γίνει στα μέσα Νοεμβρίου.

Η πλευρά του σημερινού προέδρου προκρίνει το επιχείρημα ότι έρχονται κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή για το τρίτο μνημόνιο και η Ν.Δ. πρέπει να έχει πρόεδρο ενώ η άλλη πλευρά θέλει οι θέσεις των υποψηφίων να τύχουν μεγαλύτερης και καλύτερης διαβούλευσης τόσο εντός του κόμματος όσο και στην κοινωνία.