Skip to main content

Άναψε το «πράσινο φως» για τις τηλεοπτικές άδειες

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Στη συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου εν όψει της νέας προκήρυξης για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών προχωρά η κυβέρνηση, θέτοντας σήμερα προς ψήφιση τροπολογία που διασαφηνίζει ότι δεν πρόκειται να δημοπρατηθούν θεματικές άδειες ενημερωτικού χαρακτήρα και ταυτόχρονα ενσωματώνει τις νομοτεχνικές παρατηρήσεις του ΕΣΡ επί του νόμου Παππά. Εγγυήσεις για τον προληπτικό έλεγχο του διαγωνισμού ζητεί από την πλευρά της η Ν.Δ.  

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ουσιαστικά άναψε το «πράσινο φως» για την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες καταθέτοντας χθες νομοθετική πρωτοβουλία η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανακύκλωση που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Η τροπολογία κλείνει οριστικά τη συζήτηση περί «θεματικών αδειών» ενημερωτικού περιεχομένου ξεκαθαρίζοντας ότι οι άδειες ενημερωτικού προγράμματος που θα προκηρύξει το ΕΣΡ θα είναι αποκλειστικά γενικού περιεχομένου.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους υποψήφιους που θα δαπανήσουν τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ (τιμή εκκίνησης) για μια από τις επτά άδειες που θα προκηρύξει το ΕΣΡ. Επίσης προκειμένου να γίνουν ξεκάθαροι οι όροι του παιχνιδιού καθιερώνεται η υποχρέωση του ΕΣΡ να προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη σε περίπτωση που απονεμηθούν μεν λιγότερες από επτά άδειες αλλά στη συνέχεια υποβληθεί αίτηση από ενδιαφερόμενο που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή (ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία).

Αντίθετα, απαγορεύεται ρητά η προκήρυξη επιπλέον αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για όλη τη χρονική διάρκεια ισχύος των δημοπρατούμενων αδειών (10 χρόνια). Με την υπό ψήφιση τροπολογία διασαφηνίζεται επίσης ότι στον διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνο εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα, στην υπόλοιπη Ε.Ε. ή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

Τρεις μήνες διορία
Ακόμη διευκρινίζεται ότι οι λειτουργούντες πάροχοι περιεχομένου που δεν θα συμμετάσχουν σε προκηρυχθείσα αδειοδότηση για την εμβέλεια και τον τύπο προγράμματος που αφορά η σημερινή λειτουργία τους, όπως και εκείνοι που θα συμμετάσχουν ανεπιτυχώς, θα μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν το πολύ έως τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης και την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών αντίστοιχα. Επιπλέον απαγορεύεται η εκτός αδειοδοτικής διαδικασίας μεταβολή της φυσιογνωμίας προγράμματος και της εμβέλειας εκπομπής των λειτουργούντων παρόχων περιεχομένου.

Με τις διατάξεις της τροπολογίας ενσωματώνονται επίσης οι προτάσεις του ΕΣΡ για τη νομοτεχνική τροποποίηση διατάξεων προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος να τεθούν εκ νέου ζητήματα συνταγματικότητας του νόμου.

Ν.Δ.: Απαιτούνται εγγυήσεις
Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει αποκαλύψει τη στάση που θα κρατήσει στη σημερινή ψηφοφορία αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς αναμένεται να εστιάσει στην απουσία εγγυήσεων για τον προληπτικό έλεγχο του διαγωνισμού. Η Ν.Δ. αναμένεται, όμως, να εξαπολύσει και πολιτική επίθεση στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής χαρακτηρίζοντας «αποτυχημένο» τον νόμο Παππά. 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη άσκησε, πάντως, οξύτατη κριτική στον Νίκο Παππά, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να κάνει λόγο για «διασυρμό» του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας τού ακύρωσε διατάξεις, 20 αλλαγές κάνει ο ίδιος τώρα ενώ είχαν προηγηθεί και άλλες. Τίποτα δεν έμεινε από το 2015» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και διερωτήθηκε αν θα επιτευχθεί ο στόχος για τίμημα 250 εκατ. ευρώ από τον νέο κανονισμό.