Skip to main content

Επίσκεψη της ΠτΔ στην Κάρπαθο

Επίσημη επίσκεψη στην Κάρπαθο πραγματοποιεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόσκληση του δημάρχου, Γιάννη Νισύριου, με αφορμή τον εορτασμό της 76ης επετείου από την ίδρυση του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος του νησιού.

Η κυρία Σακελλαρόπουλου επισκέφθηκε τα χωριά Όλυμπος και Μεσοχώρι, όπου κάτοικοι και τοπικοί φορείς την υποδέχθηκαν φορώντας με τις παραδοσιακές φορεσιές. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να συναντηθεί με εκπαιδευτικούς και μαθητές της Καρπάθου.

Λίγο νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, ενώ ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό και Ιστορικό Μουσείο. Στη συνέχεια μετέβη στο δημαρχείο, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Καρπάθου.

Απαντώντας στην προσφώνηση του δημάρχου, η καΣακελλαροπούλου εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της για το γεγονός ότι βρίσκεται στην «ουρανοφίλητη» Κάρπαθο, για να τιμήσει μαζί τους την 76η Επέτειο του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος, ενώ δήλωσε ευγνώμονη, καθώς από σήμερα αποτελεί μέλος της κοινότητάς τους.

Απευθυνόμενη στους κατοίκους, υποστήριξε ότι κατάφεραν να διαφυλάξουν με τόσο σθένος την εθνική και πολιτισμική τους ταυτότητα και να ενσαρκώσουν το όραμα της ελευθερίας. Τόνισε δε, ότι ο τόπος τους αποτέλεσε και αποτελεί μοναδικό δείγμα διατήρησης του λαϊκού πολιτισμού, χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίζεται από συντήρηση, στασιμότητα και αντίδραση προς την πρόοδο, αλλά από δυναμισμό και πνεύμα ανανέωσης και δημιουργίας.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι από την Κάρπαθο κατάγεται ένας σπουδαίος νομικός, ο Γιώργος Μιχαηλίδης-Νουάρος, γιος του φιλολόγου Μιχαήλ Μιχαηλίδη-Νουάρου, θεμελιωτή της Καρπαθιακής Ιστορίας και Λαογραφίας. «Ένας επιστήμονας με τεράστιο εύρος, προσηνής και μεγάθυμος προς τους φοιτητές του, ένας δάσκαλος με πολυσχιδή επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα»..

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Κάρπαθος διατηρεί αδιάσπαστο το νήμα που συνδέει τις εποχές, τους ανθρώπους, τους βράχους και τη θάλασσα, διαμορφώνοντας τις αξίες και το καθημερινό βίωμα και δημιουργώντας τον πολιτισμό, την ταυτότητα ενός λαού.

«Από τη μια τα αρχαία ερείπια, οι παλαιοχριστιανικοί ναοί, οι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής παραδοσιακοί οικισμοί, τα κτίρια από την εποχή της ιταλοκρατίας συνθέτουν τα αποτυπώματα της μακραίωνης ιστορίας του νησιού. Από την άλλη η μουσική, τα τραγούδια, η αυτοσχέδια ποίηση, οι χοροί, η χειροτεχνία, τα έθιμα με την πλούσια τελετουργία τους, είναι ζωντανά, παρόντα, και γι’ αυτό ικανά να πάρουν νέα σχήματα και μορφές στη σύγχρονη καθημερινή ζωή».

Εξέφρασε τέλος, την ικανοποίησή της για την πρόοδο των έργων, τα οποία αφορούν τη δημιουργία του Περιφερειακού Θαλάσσιου Πάρκου της Βόρειας Καρπάθου και τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού, καθώς και των συστημάτων για τη διασφάλιση της επάρκειας και τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ