«Η Ελλάδα επιζητά πάντα τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο και ότι είναι βασική επιλογή της η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, η μη αμφισβήτηση των υφιστάμενων συνόρων» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στη διάρκεια ενημέρωσης της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας.
Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή ότι κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Οκτωβρίου θα συζητηθεί η στάση της Τουρκίας, τόσο ως προς την παραβατική της συμπεριφορά στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στο προσφυγικό ζήτημα.
Για τις ενέργειες της Τουρκίας εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την Κύπρο στη σχετική συζήτηση, εφόσον η κυπριακή πλευρά επιδιώξει να ληφθούν περαιτέρω στοχευμένα μέτρα/κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, είπε ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι η Τουρκία οφείλει να πράξει περισσότερα για τον περιορισμό των ροών, οι οποίες έχουν σημειώσει δραματική αύξηση τους τελευταίους μήνες.
Σημείωσε επίσης ότι η Ευρώπη οφείλει να δράσει συλλογικά, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής των βαρών.
«Ταυτόχρονα η απόφαση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας – Βόρειας Μακεδονίας»
Σε ό,τι αφορά την πολιτική διεύρυνσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε την ευρωπαϊκή πολιτική διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας πάντως πως η θέση της Αθήνας είναι πως πρέπει να είναι ταυτόχρονη η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Διευκρίνισε επίσης ότι η ελληνική υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων «είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τήρηση της ισχυρής αιρεσιμότητας, καθώς και με την αρχή των ιδίων επιδόσεων των υποψηφίων χωρών».
«Επειδή το αλβανικό στοιχείο είναι διάσπαρτο σε όλη την περιοχή, ο διαχωρισμός και η έναρξη των διαπραγματεύσεων με μια μόνο υποψήφια χώρα, μπορεί αντί να εμβαθύνει τη σταθερότητα, να προκαλέσει την επαναφορά της αποσταθεροποίησης στα βόρεια σύνορά μας. Γι’ αυτό η χώρα μας θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθεί ταυτόχρονα η απόφαση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες (coupling), αποφεύγοντας την αποσύνδεση των υποψηφιοτήτων τους (decoupling)» είπε.
Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο το οποίο θα συζητηθεί τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της επόμενης εβδομάδας, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Όπως υπογράμμισε «κεντρική ελληνική προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση στο νέο προϋπολογισμό των παραδοσιακών πολιτικών, δηλαδή της πολιτικής για τη Συνοχή και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η διατήρηση της του ύψους των δαπανών γι’ αυτές τις δύο πολιτικές, στο σημερινό περίπου επίπεδο, κρίνεται αναγκαία».
Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε, η κυβέρνηση επιδιώκει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα κράτη-μέλη που υπέστησαν τις επιπτώσεις της εξαιρετικά σοβαρής οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα δε της Ελλάδας η οποία επλήγη περισσότερο από κάθε άλλο κράτος μέλος, με μείωση κατά 25% του ΑΕΠ της.
Νομοσχέδιο για Brexit
Αναφερόμενος στο Brexit, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σε εθνικό επίπεδο έχει υλοποιηθεί ένας διυπουργικός σχεδιασμός από το υπουργείο Εξωτερικών και ένα σχέδιο δράσης με σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την έγκαιρη προετοιμασία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, για το σενάριο του no deal. Ανακοίνωσε ότι άμεσα κατατίθεται στη Βουλή νέο πολυνομοσχέδιο με τις επιμέρους δράσεις και ρυθμίσεις για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση της σύνθετης αυτής πρόκλησης που συνεπάγεται το Brexit. Βραχίονας της νομοθετικής ρύθμισης είναι το επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσεων (Action Plan) με 128 εκκρεμότητες και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τα υπουργεία και τις αρχές, το οποίο βρίσκεται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ